Číňané kupují Mountfield. Zakladatel Ivan Drbohlav ze společnosti odchází

Ekonomika Ekonomika, Martina Marečková
14. 12. 2016 22:10
Největší český řetězec se zahradní technikou kupuje čínská skupina Eurasia Development Group Limited. Zakladatel firmy Ivan Drbohlav o prodeji firmy uvažoval delší dobu, cítí se unaven. Pro čínskou firmu se jedná o její první obchod v Česku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Mountfield

Praha – Mountfield, největší tuzemský řetězec se zahradní technikou a nábytkem, ovládne čínská společnost. Jeho zakladatel a většinový vlastník Ivan Drbohlav se zbavuje svého podílu a odchází z vedení firmy.

"Už před rokem jsem se rozhodl, že prodám svou část akcií firmy Mountfield čínskému investorovi, firmě Eurasia Development Group Limited," potvrdil Drbohlav Hospodářským novinám. Důvodem jeho odchodu z firmy je, že po čtvrtstoletí v byznysu se v 62 letech cítí unaven.

Cenu transakce Drbohlav nesdělil. Společnost založil Drbohlav v roce 1991, dosud v ní držel podíl 71,5 procenta. Zbytek firmy vlastní zaměstnanci. Ti podle Drbohlava nejspíš nebudou mít zájem své podíly prodat, což Hospodářským novinám potvrdil i marketingový šéf Mountfieldu Aleš Hrouda.

Mountfield je prvním nákupem Eurasia Development Group Limited v tuzemsku. S vedením společnosti, sídlící v Hongkongu, se Drbohlav osobně poznal před lety v Číně, kde se pro Mountfield vyrábějí některé produkty. Na odkup firmy prý dostal několik nabídek, ale Číňané podle něj byli nejpřesvědčivější.

Mountfield v Česku provozuje síť 56 prodejen a zaměstnává 1260 lidí. Loni jí klesl zisk meziročně více než pětkrát na 15 milionů korun. Tržby naopak stouply o 16 procent na 4,5 miliardy korun. Dalších 17 prodejen má pak na Slovensku.

Na funkci předsedy představenstva a zároveň generálního ředitele společnosti Drbohlav rezignoval na začátku letošního listopadu. Jeho dřívější funkce po něm přebrala dosavadní výkonná šéfka společnosti Jana Moravová.

 

Právě se děje

Další zprávy