Čína zrušila vývozní kvóty na vzácné kovy

ČTK ČTK
5. 1. 2015 7:06
Země se na celosvětové produkci vzácných kovů podílí více než 90 procenty a na globálním vývozu těchto kovů 97 procenty.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Peking - Čína zrušila systém kvót, jehož cílem bylo omezit vývoz 17 vzácných kovů, wolframu, molybdenu a fluoritu.

Peking tak vyhověl loňskému rozhodnutí Světové obchodní organizace (WTO), podle kterého omezení vývozu porušovalo obchodní pravidla. 

Čínský list Shanghai Securities News napsal, že ministerstvo obchodu zveřejnilo koncem prosince oznámení, že ruší vývozní kvóty na vzácné kovy.

Tyto kovy jsou nezbytné pro technicky vyspělé produkty, jako jsou čočky do optických přístrojů, mobilní telefony, baterie elektromobilů, větrné turbíny anebo zbraně.

Čína se na celosvětové produkci vzácných kovů podílí více než 90 procenty a na globálním vývozu těchto kovů 97 procenty. Peking v roce 2010 jejich vývoz prudce omezil, což vedlo k nárůstu cen o stovky procent.

Své rozhodnutí odůvodnil tím, že ceny těchto kovů na globálním trhu jsou příliš nízké a nepokrývají obrovské ekologické náklady na jejich těžbu. Japonsko, Evropa a USA, hlavní dovozci těchto kovů, si však stěžovaly, že Čína svým rozhodnutím porušila pravidla obchodu.

WTO loni v březnu rozhodla, že systém cel a kvót je diskriminační a dává domácím firmám nepoctivou výhodu. Po rozhodnutí se očekávalo, že Čína systém kvót zruší a nahradí ho vyššími daněmi z těžby přírodních zdrojů, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy