Čína vloží do fondu pro investice v Evropě deset miliard eur. Pro nás není prioritou, řekl Sobotka

ČTK ČTK
6. 11. 2016 10:09
Na vzniku fondu se dohodli představitelé Číny a 16 evropských států na společném summitu v Rize. Fond by měl výhledově získat až 50 miliard eur na investice do projektů například v oblasti infrastruktury či výrobních odvětví. Financován bude čínskými státními penězi, fungovat však bude na tržní bázi a podílet se na něm budou i společnosti z evropských zemí. Premiér Bohuslav Sobotka řekl, že Česko nebude do fondu dávat státní peníze, avšak ví o zájmu některých soukromých subjektů vložit do něho své finance.
Čínské bankovky.
Čínské bankovky. | Foto: Reuters

Riga/Peking - Čína vloží do fondu určeného k financování projektů ve střední a východní Evropě deset miliard eur (270 miliard korun). Oznámila to státní čínská bankovní společnost, která bude peníze zajišťovat. Na vzniku fondu se v sobotu dohodli představitelé Číny a 16 evropských států na společném summitu v Rize. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky není fond z hlediska financování českých projektů prioritou.

Fond by podle Čínské průmyslové a komerční banky, jejíž dceřinná společnost bude zmíněnou částku financovat, měl výhledově získat až 50 miliard eur na investice do projektů například v oblasti infrastruktury či výrobních odvětví. Financován bude čínskými státními penězi, fungovat však bude na tržní bázi a podílet se na něm budou i společnosti z evropských zemí.

Sobotka novinářům v Rize řekl, že Česko nebude do fondu dávat státní peníze, avšak ví o zájmu některých soukromých subjektů vložit do něho své finance. Efektivní vynaložení peněz bude jejich starostí, sdělil premiér.

Podle Sobotky bude fond spíše zaměřen na chudší země regionu jako jsou státy západního Balkánu. "Časem by se však mohl rozrůst a není vyloučeno, že by některé finanční prostředky mohly jít i do ČR", dodal Sobotka.

Čína, která ve střední a východní Evropě podle údajů z Pekingu investovala již pět miliard eur, hodlá na východě Evropy získat nová odbytiště svých výrobků ve chvíli, kdy růst její domácí ekonomiky zpomaluje. Čelí však některým tlakům na omezení čínských investic, například ze strany Německa, nejsilnější evropské ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy