Čína půjčí Srbsku 300 milionů dolarů na modernizaci železnice

ČTK ČTK
16. 5. 2017 18:22
Téměř 300 milionů dolarů půjčí Čína Srbsku na modernizaci železniční trati z Bělehradu do Budapešti. Srbská delegace se na tom dohodla v úterý v Pekingu. Zároveň byly dojednány čínské investice do infrastruktury, dopravy, zemědělství a obchodu. Pro Čínu jsou investice v Srbsku součástí její iniciativy nové Hedvábné stezky.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: České dráhy

Bělehrad/Peking - Srbsko si od Číny půjčí 297,6 milionu dolarů (7,1 miliardy Kč) na modernizaci železniční trati z Bělehradu do Budapešti. V Pekingu se na tom v úterý s čínskými představiteli dohodla srbská delegace vedená premiérem a nově zvoleným prezidentem Aleksandarem Vučičem, informuje agentura Tanjug.

Půjčka byla domluvena již loni, v čínském hlavním městě se upřesnily jen detaily. Srbští zástupci na setkání s vysokými čínskými představiteli, včetně prezidenta Si Ťin-pchinga a premiéra Li Kche-čchianga, zároveň dojednali další čínské investice do infrastruktury, dopravy, zemědělství a obchodu.

Pro Čínu jsou investice v Srbsku součástí její iniciativy nové Hedvábné stezky. Asijská velmoc již v zemi, která je kandidátem na členství v Evropské unii, proinvestovala více než jednu miliardu dolarů. Většinou šlo o výhodné méně úročené půjčky a energetické a infrastrukturní projekty, připomněla agentura Reuters.

Současné železniční spojení mezi Srbskem a sousedním Maďarskem je zastaralé a ve špatném technickém stavu. Srbsko použije peníze od čínské banky Exim Bank na opravu třicetikilometrového úseku z Bělehradu do města Stara Pazova na severu země, odkud v budoucnu povede trať dále do Budapešti.

Aby ušetřilo státní dotace, odprodalo již Srbsko čínské firmě Hesteel svou jedinou ocelárnu Železara Smederevo. Země také shání čínského partnera, kterému by prodala své jediné měděné doly a slévárnu RTB Bor.

 

Právě se děje

Další zprávy