Čína má největší střední třídu na světě, podle průzkumu už překonala USA

ČTK ČTK
14. 10. 2015 19:40
Největší střední třída na světě je v Číně. V počtu lidí náležících k této vrstvě země překonala Spojené státy. Do střední třídy řadí banka Credit Suisse, která sčítání provedla, lidi s majetkem od 1,2 do 12 milionů korun.
Slavnost nejbohatší vesnice v Číně Chua-si (ilustrační foto).
Slavnost nejbohatší vesnice v Číně Chua-si (ilustrační foto). | Foto: Reuters

Hongkong - Čína překonala v počtu lidí náležejících ke střední třídě Spojené státy a má nejpočetnější střední třídu na světě. Nyní ji tvoří zhruba 109 milionů lidí, zatímco v USA je to přibližně 92 milionů. Vyplývá to z průzkumu švýcarské banky Credit Suisse, jehož závěry zveřejnil server CNNMoney.

Do střední třídy Credit Suisse zahrnuje lidi s majetkem od 50 tisíc do 500 tisíc dolarů (1,2 milionu až 12 milionů Kč). Credit Suisse používá při měření spíše majetek než příjmy, aby zabránila dočasným změnám způsobeným například nezaměstnaností.

Číňané bohatnou ohromujícím tempem - od roku 2000 se ke střední třídě přidalo dvakrát více Číňanů než Američanů. Bohatstvídospělého Číňana od té doby stouplo čtyřnásobně na 22.500 USD.

Desetina světového bohatství je v Číně

Čína má nyní na celosvětové populaci pětinový podíl, na celosvětovém bohatství zhruba desetiprocentní. Majetek čínských domácností by mohl podle Credit Suisse přitom i nadále růst rychleji než majetek domácností v rozvinutých zemích.

V Číně se také očekává prudký růst počtu milionářů, do roku 2020 se jejich počet má zvýšit o 74 procent na 2,3 milionu. Podle dřívější zprávy švýcarské banky UBS a konzultační společnosti PricewaterhouseCoopers v Číně přibyl v prvním čtvrtletí letošního roku téměř každý týden jeden nový miliardář.

 

Právě se děje

Další zprávy