Čína jako zlatá klec. Exodus českých firem se konat nebude

Jiří Hovorka Jiří Hovorka, David Kohout
27. 8. 2015 6:40
Koh-i-noor by neměl být první z mnoha. Další firmy, na které také dopadají například rostoucí náklady na mzdy, odejít z Číny nechtějí. Ani nemohou.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha – Čína už dávno není jen levnou montovnou pro zahraniční firmy, platy jsou v některých oblastech dokonce už vyšší než v Česku. Ani tak se ale nedá čekat hromadný úprk českých firem ze země, která v posledních dnech vyděsila burzy na celém světě.

"Mzdy v Číně významně rostou, zejména v Šanghaji, kde máme pobočku. Za posledních šest let mzdy dělníků překonaly platy dělníků v českých pobočkách. Z nákupního hlediska je cena většiny dílů nakupovaných v Číně dokonce vyšší," říká Petr Škrobánek, ředitel nákupu společnosti Brano, která vyrábí autodíly.

O odchodu z Číny však firma nepřemýšlí. "Pro čínské pobočky General Motors a Volkswagen musíme dodávat z naší pobočky v Číně. Oni mají kvóty dané čínskou vládou a při nesplnění mají sankce a přišli by o pobídky," vysvětluje Škrobánek, proč firma z Číny nemůže odejít. Pokud tam chce dodávat, musí tam i vyrábět. A při velikosti místního trhu je volba jasná. V Číně se ročně vyrobí přes 23 milionů aut, v Evropě je to zhruba 16 milionů a v USA přibližně 11 milionů.

A jsou i další důvody. "Čína dokáže nabídnout kvalitní průmyslové zázemí, výborné vybavení, disciplinovanou a vysoce výkonnou pracovní sílu. Pro uvedené vlastnosti a obrovský lidský potenciál nemá šanci v dohledné době Čínu kdokoliv zásadně ohrozit," říká Jindřich Melichar, majitel oděvní společnosti Bushman, která v Číně vyrábí zhruba 40 procent své produkce.

Brano ani Bushman tak nebudou následovat výrobce kancelářských a školských potřeb Koh-i-noor, který ve středu oznámil, že výrobu stahuje z Číny zpět do Česka. Zůstává tam jen jeho obchodní zastoupení. Za stažením z Číny přitom nejsou současně hojně skloňované problémy čínské ekonomiky, ale slabé prodeje na klíčovém trhu v Rusku, stejně jako rostoucí mzdové požadavky čínských zaměstnanců.

Čínská továrna v Šanghaji se zhruba padesátkou zaměstnanců se zatím na celkové produkci Brana podílí jen v řádech jednotek, ale Škrobánek je přesvědčený, že její význam dále poroste. "Máme rozjednány nové projekty," říká a současné špatné nálady se nebojí.

"Čínská zpomalená ekonomika roste stále rychleji ve srovnání s Evropskou unií nebo Českem. V roce 2014 činil růst HDP 7,4 procenta, takže nesplnili plán růstu 7,5 procenta, v roce 2013 to bylo 7,7 procenta. Nelze růst skoro o 10 procent ročně do nekonečna, logicky musí procentuální růst postupně klesat," říká.

Indie kulhá v kvalitě

Jinde jsou opatrnější. "Současnou ekonomickou situaci na čínském trhu pečlivě sledujeme, zejména vývoj kurzu jüanu vůči americkému dolaru. U našich dodavatelů je patrná nervozita a velké obavy z budoucnosti," říká Melichar.

Potvrzuje, že Čínu už nelze považovat za zdroj levné pracovní síly. "Ale co se týče oděvní a textilní výroby, tak Čína stále zůstává dominantním dodavatelem pro většinu světových značek. Myslíme si, že to se ve střednědobém horizontu nezmění," vysvětluje, proč firma v Číně zůstává. Podle něj není moc destinací, kam lze textilní výrobu posunout.

"Afrika v tomto ohledu Čínu nemůže nahradit. Zásadním konkurentem pro Čínu je Indie, ale ta má své limity," dodává. V oděvní výrobě je podle Melichara limitem indických dodavatelů náročnost zpracování výrobků. "U složitějších výrobků nejsou schopni dosáhnout požadovanou kvalitu a také často nemají k dispozici nutné moderní strojové vybavení a technologické znalosti," vysvětluje.

Bushman nemá v Číně přímo vlastní továrny, výrobu si objednává u vybraných dodavatelů. "Kontrolujeme průběh výroby na místě," říká Melichar s ohledem na to, že čínská výroba stále nemá nejlepší zvuk.

Aktuální problémy Číny zatím na provoz firmy dopad nemají. "Do budoucna ale mohou obavy z ekonomického vývoje ovlivnit formu obchodní spolupráce, kdy dodavatelské firmy budou tlačit na co nejrychlejší uzavírání obchodních kontraktů a stanovení tvrdších platebních podmínek," dodává Melichar.

 

Právě se děje

Další zprávy