Čína falšuje čísla, ekonomika ve skutečnosti asi klesá

ČTK ČTK
30. 7. 2013 22:55
Podle expertů je oficiální statistika "výrazně nadhodnocená".
Foto: Reuters

Londýn/New York - Čínská ekonomika nyní ve skutečnosti neroste, ale naopak vykazuje pokles. Shodlo se na tom několik expertů, z nichž někteří tvrdí, že pokles čínské ekonomiky může být i dost citelný. Čína sama odhadla růst svého hrubého domácího produktu ve druhém čtvrtletí na roční tempo 7,5 procenta, podle expertů jsou ale tato čísla "výrazně nadhodnocená". Snadno odvodit se to podle nich dá například ze statistiky o vývoji zahraničního obchodu.

"Když vezmete deset největších obchodních partnerů Číny a sečtete objem jejich vývozu do Číny, vyjdou vám čísla, o kterých čínská vláda nemluví," řekl ve finanční televizi CNBC Robert Barbera, jeden z ředitelů střediska pro finanční ekonomii na Univerzitě Johnse Hopkinse v USA. "Když se na ta data podíváte, vyjde vám meziroční pokles o čtyři procenta," řekl.

"Je možné, že Čína v současnosti vůbec neroste," upozornil zakladatel a partner hedgeového fondu Grandmaster Capital Patrick Wolff. Na to, že data od čínských úřadů nemusejí být spolehlivá, už před lety upozorňovali hlavně takzvaní "čínští medvědi". Tak se říká investorům, kteří jsou k Číně obecně podezíraví a v takzvaný "čínský zázrak" moc nevěří.

Oficiální statistika, podle které čínská ekonomika teď vykazuje roční tempo růstu 7,5 procenta, ale zhoršení situace jasně ukazuje. Z posledních deseti kvartálů bylo druhé letošní čtvrtletí deváté, které ukázalo pokles tempa růstu. Pokud jsou tato čísla věrohodná, pak je růst čínské ekonomiky na samém dně pásma, které si vláda na letošní rok vytyčila.

"Současného čínského premiéra citoval server WikiLeaks, jak říká, že číslům o HDP (v Číně) nevěří," řekl Wolff, jehož cituje CNBC. "Lidi by měli na čísla o (čínském) HDP zapomenout. Jsou na nic," dodal.

Čínská ekonomika je podle oficiálních čísel druhá největší na světě, za Spojenými státy. V posledních letech přitom svět spoléhal právě na Čínu jako na zemi, která díky svému rychlému růstu vytáhne ostatní země z vleklé hospodářské recese.

 

Právě se děje

Další zprávy