Čína chystá pravidelné linky bezpilotními drony. Ty mají být bezpečnější než letadla

ČTK ČTK
28. 8. 2019 17:07
Čína by mohla jako první země na světě začít přepravovat pasažéry v pravidelných linkách bezpilotními drony. O pilotním projektu čínského startupu E-hang ve spolupráci s jihočínským městem Kuang-čou, který chystá tři pravidelné linky mezi velkými čínskými městy již letos nebo v roce 2020, informoval zpravodajský server CNBC spoluzakladatel firmy Derrick Siung.

Čína není jediná, testy bezpilotních dronů provádí třeba i Dubaj. Její program ale není v tak pokročilé fázi jako ten čínský. V uplynulých dvou letech otestovaly své verze autonomních dronů i výrobci letadel Airbus a Boeing. Dalším hráčem na tomto poli je pak podle CNBC i německý startup Lilium.

E-hang si je jist bezpečností letů. Podnikl již na 2000 pokusných cest za různých povětrnostních podmínek v Číně i za její hranice. Podle Siunga jsou jeho stroje bezpečnější než tradiční letadla, mimo jiné proto, že mají 16 vrtulí a 16 motorů a účinný systém napájení.

"I když přijdete o více motorů, pořád se vám nic nemůže stát," vysvětluje Siung. Jeho firma nyní pracuje spolu s úřady města Kuang-čou na přípravě startovacích a přistávacích ploch.

 

Právě se děje

Další zprávy