Cigarety zdraží, zelená nafta se vrátí, potvrdili poslanci

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 9. 2014 17:06
Byl tak dokončen příběh, ve kterém poslanci vládní koalice nejprve překvapivě odhlasovali snížení spotřební daně u pohonných hmot.
Krabička cigaret kvůli oslabené koruně zdraží až o čtyři koruny.
Krabička cigaret kvůli oslabené koruně zdraží až o čtyři koruny. | Foto: Thinkstock

Praha - Sněmovna dnes opět schválila zvýšení spotřební daně z cigaret a tabákových výrobků. Krabička cigaret tak může zdražit o tři až čtyři koruny. Poslanci současně s tím na návrh Senátu schválili i zachování vratky části spotřební daně z nafty pro zemědělce, tzv. zelené nafty. Změny nyní dostane k podpisu prezident.

Novelu prosadila vládní koalice spolu s komunisty. ODS byla proti a TOP 09 a Úsvit se hlasování zdržely. Důvodem jejich postupu byl mimo jiné způsob prosazení daňových změn, který vláda původně navrhla ve dvou novelách.

V rámci novely o zelené naftě poslanci nejprve schválili snížení spotřební daně na pohonné hmoty, po dvou dnech rozhodnutí změnili po zásahu ministra financí Andreje Babiše (ANO). Pravice kvůli tomu hrozila ústavní stížností. Senát pak obě daňové změny spojil a samostatnou novelu o zelené naftě zamítl, což Sněmovna akceptovala.

"My tento krok chápeme jako zjevnou reakci Senátu na nebezpečí ústavní stížnosti," uvedl k postupu horní komory předseda ODS Petr Fiala. Podle něj se senátoři ze sociální demokracie snaží zachránit poslance sociální demokracie, kteří hlasovali "protiústavně".

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek označil souhlas vlády s propojením obou novel za "učebnicový příklad nekonzistentnosti a nekompetentnosti předsedy vlády (Bohuslava Sobotky) a ministra financí". Ve shodě s předsedou poslanců ODS Zbyňkem Stanjurou připomněl, že premiér ještě na jaře obhajoval nutnost přijmout obě daňové změny odděleně.

Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák se proti této kritice ohradil. Poznamenal, že důvodem oddělení daňových úprav byla potřeba schválit zvýšení daně na tabák do konce září.

Cigarety mohly zdražit ještě více

Důvodem zvýšení sazby daně u tabákových výrobků je slabší kurz koruny, kvůli kterému neplní ČR sazby stanovené EU. Ty jsou totiž uváděny v eurech.

Pokud by novela nezačala platit do 30. září, musela by vláda navrhnout ještě vyšší zdanění, protože by vycházela z kurzu koruny, který už ovlivnily loňské listopadové intervence České národní banky. Krabička by pak mohla zdražit až o sedm korun. Ministerstvo financí se obává, že by poté kuřáci kupovali cigarety více na černém trhu a stát by přišel o peníze.

Na zelené naftě vydělá i Agrofert

Podpora zelené nafty skončila ke konci loňského roku, obnovena má být se zpětnou platností i pro letošní rok. Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se k zachování daňové úlevy pro zemědělce zavázala v koaliční smlouvě. Zemědělcům se bude vracet část spotřební daně, a letos by tak mohli získat zpět asi 1,3 miliardy korun, tedy zhruba stejně jako loni.

Podle kritiků zelenou naftu využívá jen 58 procent zemědělců, neboť se vyplatí zejména velkým zemědělským firmám. K nim patří především Babišova skupina Agrofert. Už dříve ministr financí řekl, že při rozhodování o návrhu ve vládě se zdržel hlasování, protože je v konfliktu zájmů. Dnes pro novelu, která zvyšuje spotřební daň na cigarety a současně zachovává zelenou naftu, hlasoval.

Poslanci měli schvalovat ještě zákon o dětských skupinách, prodloužení doby ochrany autorských práv ke zvukovým nahrávkám a odpadovou novelu, která by zavedla zákaz skládkování komunálního odpadu od roku 2024. Na návrh Sklenáka ale projednávání těchto norem odložili a vrátí se k nim zřejmě příští týden.

 

Právě se děje

Další zprávy