Z krabiček cigaret půjde strach. V květnu jejich větší část pokryjí varující obrázky

Petr Zenkner Ekonomika Petr Zenkner, Ekonomika
Aktualizováno 5. 2. 2016 12:23
Na cigaretových krabičkách budou od 20. května odstrašující obrázky. Zásoby cigaret, které mají prodejci na skladě, se mohou nabízet ještě tři měsíce od začátku platnosti vyhlášky. Vyhláška kromě varování také zakazuje cigarety s příchutěmi. Výjimku mají pouze mentolové cigarety, které na trhu zůstanou až do roku 2020.
Obrázky, které se od května objeví na krabičkách cigaret. Celkem jich je 42.
Obrázky, které se od května objeví na krabičkách cigaret. Celkem jich je 42. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Výrobci cigaret budou muset od 20. května dávat na krabičky kromě varovných textů i obrázky, které ukazují, jak kouření poškozuje orgány.

Vyhláška, kterou připravuje ministerstvo zemědělství, jich má připravených celkem 42. Jsou rozdělené do tří souborů, z nichž každý se bude používat jeden rok. Nařízení přesně stanovuje i formu písma a barvy textů na krabičkách.

"Jde nám především o větší informovanost lidí o škodlivých účincích kouření. Pomohou tomu i nová varování na cigaretách, kdy 65 procent přední a zadní strany krabičky bude obsahovat zdravotní varování před škodlivostí kouření," řekl v pátek ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zásoby cigaret, které mají prodejci na skladě, se mohou nabízet ještě tři měsíce od začátku platnosti vyhlášky.

Vyhláška kromě varování také zakazuje cigarety s příchutěmi. Výjimku mají pouze mentolové cigarety, které na trhu zůstanou až do roku 2020. Zákaz se nevztahuje ani na doutníky a doutníčky. Spokojení mohou být rovněž provozovatelé čajoven, protože se nereguluje ani tabák do vodních dýmek.

V Poslanecké sněmovně se už zároveň projednává vládní předloha o zákazu kouření v restauracích, barech nebo čajovnách. V tomto týdnu se návrhem zabýval ústavně-právní výbor, poslanci ale více než samotný zákaz kouření řešili další změny, se kterými návrh zákona počítá. Například že by restaurace musely nabízet jeden nealkoholický nápoj, který je levnější než pivo.

V Česku se dlouhodobě snižuje počet vykouřených cigaret, spotřeba se podle dat Českého statistického úřadu snižuje od roku 2007. Tehdy každý Čech vykouřil v průměru 2345 cigaret, poslední údaje hovoří o spotřebě 1904 cigaret na Čecha ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy