Samovyšetření i bezdotykový zvonek: Věhlasný veletrh elektroniky ovládlo téma covidu

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
15. 1. 2021 17:50
Las Vegas hostilo v těchto dnech již tradiční a také největší světový veletrh spotřební elektroniky CES. Ten se letos kromě jiného zaměřil na telemedicínu a zdravotnickou elektroniku, které do popředí zájmu dostala pandemie covidu-19. Právě kvůli ní se akce tento rok konala jen on-line. Zajímavosti na CES však ani letos nechyběly.

Letos své produkty na veletrhu představilo téměř 2000 firem celkem ze sedmatřiceti zemí. Akce se zúčastnily etablované značky jako Panasonic, Samsung, Sony, L’Oréal, Kohler nebo Asus, ale také na 700 různých start-upů.

Veletrh, který se konal tento týden od pondělí do čtvrtka, ovlivnila koronavirová pandemie, a to i tematicky. CES tak například prezentoval sérii zařízení, která usnadňují konzultace po telefonu nebo na internetu, a nové biomedicínské přístroje, díky nimž se lidé mohou vyhnout přeplněným čekárnám.

"Zjistili jsme, že trávit čas v čekárnách s jinými nemocnými pacienty může být problematické, lidé proto hledají jiné způsoby přístupu k léčbě," poznamenal doktor a zakladatel společnosti MedWand Samir Qamar. Ten vytvořil zařízení, s jehož pomocí si pacient sám změří tlak a teplotu a údaje se pak samy odešlou. Používat by se mělo začít koncem roku. Firma na veletrhu představila například také otoskop sloužící pro vyšetření uší nebo dermatoskop pro vyšetření kožních problémů.

CES rovněž představil nástroje určené ke sledování zdraví starších lidí, kteří jsou doma. K vidění byla i nositelná zařízení, jako je náramek sloužící ke zjištění prvních příznaků počínající nemoci. Digitální "zlepšováky" ve zdravotnictví ukázala například také společnosti Valdic, Teladoc Health nebo Miiskin, která vyvinula stejnojmennou mobilní aplikaci na sledování znamének na těle. Uživatele včas upozorní na to, pokud nějaké znaménko změní tvar nebo barvu.

Kromě telemedicíny se to na on-line veletrhu hemžilo také produkty, které mají zajistit dokonalejší hygienu. Například firma Ubtech tak představila robota Adibot, který dokáže dezinfikovat prostory díky UV záření. Alarm.com zase vytvořil bezdotykový videozvonek. Vestavěná kamera detekuje, když se před zvonek někdo postaví, a zvonění sama spustí.

A protože pandemie přinutila lidi po celém světě trávit mnohonásobně více času doma, na veletrhu nechyběly ani produkty, jež mohou domácnost zpříjemnit. Mezi nimi třeba vychytávky od firmy Kohler jako chytrá vana Stillness, která za pomocí aplikace umí díky kombinaci vody, světla, mlžných oparů a koupelových vůní vytvořit relaxační koupel, a chytrá toaleta Innate, jež je vybavena vyhřívaným sedátkem s automatickým otvíráním a zavíráním, intuitivním dálkovým ovladačem a funkcí osobního bidetu. 

Zahnat doma nudu pak mohou třeba nové ultratenké televize z řady Frame TV od Samsungu nebo elektrické šachy od společnosti Square Off, které opět fungují pomocí aplikace. Ta na chytré šachovnici sama posouvá figurky podle tahu protihráče, který může sedět třeba na druhém konci světa.

 

Právě se děje

Další zprávy