Chystá se bič na operátory. Konkurence nefunguje, budeme muset zakročit, vzkazuje regulátor

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 17. 8. 2017 12:07
Český telekomunikační úřad se chystá výrazně zasáhnout na trhu mobilních operátorů. Udělal analýzu, která potvrdila, že v Česku není dostatečná konkurence. Nyní ji posílá k veřejné konzultaci a po ní přijde s konkrétními kroky, jak trh zregulovat, aby fungoval lépe. Není to věc, která by trvala jen několik týdnů, upozorňuje mluvčí úřadu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) se chystá zavést regulaci velkoobchodního trhu přístupu k mobilním službám. Podle něj na něm není efektivní hospodářská soutěž, zejména u rezidentních, tedy běžných (nefiremních) zákazníků. ČTÚ to dnes oznámil v tiskové zprávě. Vyjádření operátorů zjišťujeme.

Na základě takzvaného testu tří kritérií nalezl úřad bariéry vstupu na trh a zjistil, že na maloobchodním i velkoobchodním trhu není efektivní hospodářská soutěž zejména v segmentu rezidentních zákazníků. Dále zjistil, že právo hospodářské soutěže není dostatečné pro odstranění nalezených problémů.

"Už déle na to upozorňujeme, aktivitu vítáme, na analýze spolupracujeme. Je dobře, že to ČTÚ řeší, a trhu to prospěje," reagoval na Twitteru šéf operátora O2 Tomáš Budník.

Zástupci operátora Vodafone upozorňují na to, že ČTÚ v roce 2016 zveřejnil analýzu trhu s jinými závěry. "Dospěl k závěru, že žádné ze tří kritérií požadovaných pro zahájení regulace trhu nebylo splněno. Nyní ČTÚ přichází s odlišnou analýzou, se kterou se nejdříve musíme seznámit," reagovala mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová.

Výsledky testování, které zahrnovalo i mobilní datové služby, ČTÚ předložil k veřejné konzultaci. Poté by měla následovat analýza trhu a na jejím základě úřad rozhodne, zda přistoupí k cenové či necenové regulaci trhu.

"Podotýkám, že všechno podléhá poměrně rigidnímu procesu, jehož součástí je i notifikace Evropskou komisí, a není to otázka příštích dnů ani týdnů," uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Vysoké ceny mobilních dat v minulých měsících kritizovali někteří politici včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ten se také minulý měsíc setkal s předsedou ČTÚ Jaromírem Novákem. Sobotka po setkání řekl, že během několika měsíců čeká výsledky tlaku na snížení cen mobilních dat pro spotřebitele.

Podle experta na telekomunikace Jana Matury ze serveru Mobil.cz je analýza trhu nezbytná a úřad ji měl udělat už dávno. "Trh není férový, rozdíly mezi cenami pro firmy a především úřady na jedné straně a ceníkovými cenami pro běžné uživatele jsou nepřiměřeně velké. A díky dosavadní pasivitě úřadů je výsledkem současná patová situace, která dost možná bude regulaci vyžadovat," řekl agentuře ČTK.

Za posledních šest let klesla podle ČTÚ průměrná cena za mobilní volání o 66 procent na 1,02 Kč za minutu a průměrná cena za odeslanou SMS o 33 procent na 0,57 Kč za zprávu. Cena přeneseného jednoho MB dat v mobilní síti za posledních pět let klesla o 75 procent na 0,11 Kč. Průměrné ceny se přitom podle úřadu výrazně neliší od zbytku Evropy.

Za poklesem stojí zavedení takzvaných neomezených tarifů a vstup virtuálních operátorů na trh. Stále ale přetrvává velký rozdíl mezi vyššími cenami pro domácnosti a nižšími cenami pro firmy, který dosahuje až 50 procent. Toho využívají takzvaní šedí operátoři, kteří od mobilních operátorů získávají výhodnější firemní tarif a ten pak přeprodávají koncovým zákazníkům.

Na českém trhu působí tři mobilní operátoři, T-Mobile, O2 a Vodafone, a kolem 180 virtuálních operátorů. Dohromady obsluhují více než 14 milionů zákazníků.

 

Právě se děje

Další zprávy