Chorvatsko otevřelo první vesnici pro digitální nomády. Vykryjí mrtvou zimní sezonu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
16. 10. 2021 17:28
Poblíž dalmatského města Zadar vznikla první vesnice pro takzvané digitální nomády, lidi pracující přes internet pro zaměstnavatele sídlící klidně na druhém konci světa. Projekt má mimo jiné za cíl pomoci zaplnit volné ubytovací kapacity mimo hlavní turistickou sezonu, uvedla stanice RFE/RL.
Dopravní zácpa u Zadaru
Dopravní zácpa u Zadaru | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zájemci o pobyt ve vesnici dostanou za zhruba 500 eur (asi 12 700 korun) měsíčně ubytování v montovaném domě u moře, sdílený pracovní prostor a k dispozici jim je také ředitel střediska, který organizuje dobrovolný program a akce, jako jsou turistické výlety, jogging či kurzy jógy.

"Za tři dny, co máme oficiálně otevřeno, k nám dorazili první tři digitální nomádi, dostali jsme celkově 195 přihlášek, pravý nával ale čekáme až v listopadu," uvádí Mario Mrkša, spoluzakladatel a výkonný ředitel platformy grabAhome, která stojí za tímto projektem v hotelovém komplexu Borik severně od Zadaru. Přihlášky podle něj přišly z více než 30 zemí, členských států Evropské unie, ale i Spojených států, Kanady a dalších. Jedna je z Nigérie.

Chorvatsko se snaží napojit na současný globální trend hoštění digitálních nomádů. Díky změně zákonů mohou od začátku tohoto roku v zemi na Jadranu fungovat i firmy, které zde nejsou registrované. Nesmějí sice poskytovat služby chorvatským firmám, zato však v Chorvatsku neplatí daň z příjmu. Jejich pracovníci mohou každopádně dostat roční vízum. Nyní v Chorvatsku působí několik set digitálních nomádů, většina na pobřeží a další pak v hlavním městě Záhřebu.

První chorvatská vesnice pro digitální nomády nese název Digital Nomad Valley Zadar. Výraz Valley (údolí) má podle vedoucích projektu evokovat Silicon Valley, centrum amerického IT sektoru. Fungovat má do konce března, což je období mimo turistickou sezonu, které většina nomádů záměrně vyhledává.

Podle organizátorů je přilákání digitálních nomádů způsobem, jak mimo turistickou sezonu zaplnit ubytovací kapacity zdejšího hotelového komplexu patřícího rakouskému řetězci Falkensteiner a také jak podpořit místní ekonomiku. "Dlouhodobá idea a vize naší iniciativy je spolupráce s místními obcemi a městy, abychom měli pro digitální nomády program po celý rok," dodává Mrkša.

Potenciálu digitálních nomádů pro místní cestovní ruch si je vědomo i Chorvatské turistické sdružení, které začátkem roku rozjelo kampaň "Chorvatsko - vaše nová kancelář!" Ředitelka turistické centrály Lucijana Jerkovičová tvrdí, že zájem o tyto služby roste. Jen za září podle ní chorvatské úřady registrují 230 přihlášek digitálních nomádů o roční pracovní vízum, nejvíce ve Splitu a okolí a také v Záhřebu.

 

Právě se děje

Další zprávy