Chorvatsko hlásí nedostatek pracovní síly, může to ohrozit turistickou sezónu

ČTK ČTK
15. 6. 2019 7:07
Chorvatští zaměstnavatelé hlásí akutní nedostatek pracovní síly v cestovním ruchu. Podle nich je kvůli neschopnosti vlády umožnit příchod pracovníků ze zahraničí ohrožena turistická sezóna. Informoval o tom v pátek deník Večernji list, podle kterého Chorvaté o práci v turismu často nejeví zájem.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Chorvatský svaz zaměstnavatelů (HUP) a Chorvatský svaz turismu (HUT) v pátek vyzvaly vládu, aby zvýšila kvóty pro počet pracovníků ze zahraničí. Tvrdí, že nedostatek lidí v hoteliérství a pohostinství ohrožuje turistickou sezóny.

Pokud se nic nezmění, některé ubytovací kapacity či restaurace podle nich nebudou schopné provozu. "Před hlavní turistickou sezonou je situace s pracovní silou kritická a otevření některých turistických zařízení, včetně restaurací a barů, je ohroženo," píše se ve výzvě.

Oba svazy vládě vyčítají, že kvóty pro zahraniční zaměstnance jsou již nyní vyčerpané a že těm pracovníkům, kteří povolení získali, trvá týdny vyřídit všechny potřebné formality.

Chorvatsko, které je nejmladším členem Evropské unie, v prosinci zvýšilo počet povolení pro zahraniční pracovníky pro letošní rok na 65 100 z loňských 38 769. V samotném turistickém sektoru se kvóta zvýšila na 15 611 z 8 930, napsala agentura Reuters.

Místní lidé nejsou, nebo nemají o práci zájem

Vláda nechce kvóty dál zvyšovat, přičemž argumentuje tím, že místa musí být nejprve nabídnuta domácím pracovníkům. Ti se však i přes více než osmiprocentní nezaměstnanost často odmítají v cestovním ruchu nechat zaměstnat.

"Naším cílem je zaměstnávat primárně domácí pracovní sílu, místní lidé však nejsou k dispozici nebo nemají o práci v cestovním ruchu zájem," uvedl HUT.

Zahraniční pracovníci přicházejí do Chorvatska převážně z balkánských zemí, které nejsou členy EU. Někteří však pocházejí ze vzdálenějších částí světa, například z Ukrajiny či dokonce až z Asie, píše Reuters.

Turismus je klíčovým přispěvatelem do chorvatského státního rozpočtu a na HDP země se podílí zhruba 20 procenty. Chorvatsko je nejoblíbenější turistickou destinací Čechů, jenom vloni jich vyrazilo 813 tisíc. 

 

Právě se děje

Další zprávy