Chorvatské dálnice zdraží nejméně o desetinu. Už letos v létě

ČTK ČTK
24. 2. 2017 14:40
Chystaným zdražením mýtného vláda vyhoví požadavku Světové banky. Ta tímto krokem podmínila poskytnutí půjčky, kterou Chorvatsko restrukturalizuje dluhy z výstavby dálnic.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Hrvatske autoceste

Záhřeb - Řidiči, kteří letos v létě pojedou po chorvatských dálnicích k Jaderskému moři, se musejí připravit na citelné zdražení mýtného. Jak píše server Večernji.hr, zdražení bude dvojího druhu.

V prvním kroku se srovnají ceny na dálnici vedoucí na jih do Dalmácie nebo na východ k srbské hranici s vyššími kilometrovými sazbami autostrády ze Záhřebu na Istrii. V letní turistické sezoně pak bude ještě na dálnicích spravovaných státními společnostmi zavedena zvláštní sezonní přirážka deset procent.

Frekventovaný úsek z chorvatské metropole do Splitu, který dnes stojí řidiče osobního vozu 174 kun (632 korun), tak nově přijde na 183 kun (665 korun). S letní přirážkou bude projetí jedné z nejčastěji využívaných částí chorvatských dálnic stát 201 kun (730 korun).

Změna ceny by se neměla týkat dálnice A2 od přechodu Macelj na slovinsko-chorvatské hranici do Záhřebu, ve kterém drží stát menšinový podíl a kde neplatí elektronické krabičky pro platbu mýtného ENC. S nimi mají dnes řidiči v turistické sezoně zhruba o pětinu nižší sazby.

Chystaným zdražením mýtného, pod kterým ještě schází podpis premiéra Andreje Plenkoviče, vláda v Záhřebu vyhoví požadavku Světové banky. Ta tímto krokem podmínila poskytnutí půjčky, kterou Chorvatsko restrukturalizuje dluhy z výstavby dálnic, pohybující se v řádu miliard eur. Minulá chorvatská vláda vedená sociálními demokraty sice uvažovala o tom, že by dluhy vyřešila dlouhodobým pronájmem dálnic, tyto plány ale nakonec vzaly zasvé.

 

Právě se děje

Další zprávy