Norský státní fond se chlubil obří sumou. Chci vyplatit svůj podíl, píší mu teď lidé

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 11. 2019 18:00
Chci si vybrat svůj podíl, píší Norové tamnímu státnímu fondu. Ten investuje příjmy z prodeje norské ropy, o nichž říká, že patří norskému lidu. V říjnu spravovaná částka stoupla na rekordních deset bilionů norských korun (25 bilionů Kč).
Foto: Shutterstock

Počet žádostí Norů o peníze z fondu narostl. Část z nich je myšlena žertem a požadují jen pár korun, někteří Norové ovšem svou žádost o miliony myslí vážně. Na každého z 5,3 milionu obyvatel země připadá v přepočtu 4,6 milionu českých korun. O požadavcích informuje agentura Bloomberg.

Fond ovšem výběry neumožňuje a dotazy běžných Norů bere s humorem. "Je hezké, že se lidé zajímají a že vědí, že fond patří každému," řekla Marthe Skaarové, mluvčí divize norské centrální banky, která fond spravuje.

Vlna veřejného zájmu podle ní představuje možnost vysvětlovat, že je určen příštím generacím. Že to lidé zkoušejí, prý není nic nového, i když po oznámení říjnového rekordu žádostí o výplatu podílu přibylo.

Fond byl založen v roce 1996 a podle názvu je to vládní penzijní fond. Skutečným penzijním fondem ale není, má jen zaručit zisky z přírodního bohatství i poté, co éra fosilních paliv skončí. Peníze získané prodejem ropy investuje výhradně mimo Norsko, aby nepřehříval tamní ekonomiku.

Spravuje zhruba 1,5 procenta všech světových akcií. Jen od roku 2008 se objem soustředěných prostředků kvůli pádu akciových burz a následným levným nákupům cenných papírů zečtyřnásobil. Z etických důvodů fond neinvestuje do tabákových a některých zbrojařských firem ani do většiny podniků, které těží uhlí.

 

Právě se děje

Další zprávy