Chcete úrok až 12 procent ročně? Přijdete o peníze

Petr Kučera Petr Kučera
13. 10. 2013 14:30
Společnost Double Investments nemá povolení ČNB k provozování bankovní činnosti
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Isifa / Thinkstock

Úrokové sazby na spořicích účtech se blíží nule. O to lákavější jsou nabídky podvodníků. Svěřit jim peníze ale znamená rozloučit se s nimi. Mohou o tom vyprávět klienti Double Investments (DBI), kteří se jich marně domáhají. Společnost přitom dál na svých stránkách vklady s výhodným úročením nabízí.

Vklady nejen v České republice, ale v celém civilizovaném světě, mohou nabízet pouze banky a družstevní záložny - subjekty regulované centrální bankou (u nás Českou národní bankou). Nabízí-li vám výhodné úročení vkladu kdokoli jiný, je třeba být na pozoru. S největší pravděpodobností se jedná o podvodníka.

Jednou ze společností, které dlouhodobě nabízejí vysoké úročení vložených prostředků, je společnost Double Investments (DBI), před níž varovala jak Česká národní banka, tak server Investujeme.cz. Přesto tato společnost na svých stránkách stále inzeruje možnost vkladu s úročením až 12 %. Její současní klienti se ale k penězům dostat nemohou.

Naposledy jsme před společností DBI varovali v květnu tohoto roku. Ozvali se nám první klienti, kteří se nemohou ke svým vkladům dostat. Klientů s nedobytnými vklady od té doby přibývá, ovšem internetové stránky společnosti jsou stále v provozu - a na nich i nabídka uložení prostředků s výhodným úročením.

Společnost Double Investments nemá povolení České národní banky k provozování bankovní činnosti. Vložit peníze do jakékoli společnosti tohoto typu je nanejvýš rizikové - s největší pravděpodobností se v takových případech jedná o podvod typu Ponziho schématu.

Jak nenaletět podvodníkům

Nabízí-li vám kdokoli výrazně vyšší zhodnocení, než jaké je běžné v bankách, je třeba být nanejvýš ostražitý. Nemusí se jednat o podvod, ale čím vyšší zhodnocení nabízí, tím je to pravděpodobnější.

Je-li inzerován „vklad", „spořicí účet" či podobné produkty běžně nabízené bankami a družstevními záložnami, zkontrolujte si, zda je subjekt regulován Českou národní bankou či podal oznámení regulovaného zahraničního subjektu k podnikání na českém území v rámci jednotného trhu Evropské unie. Seznam regulovaných subjektů je veřejně dostupný na stránkách ČNB.

Pokud je vám nabízen úvěr s výrazně nižší úrokovou sazbou a méně přísných podmínek, než jakou můžete získat v bance, zpozorněte. Zejména pokud na půjčku budete muset počkat a předem zaplatit poplatek. Takto například Edbusy vytáhla z důvěřivců přes 500 milionů korun. A aby toho nebylo málo, hned po ní to zkoušela se stejným podvodným systémem společnost Company Management.

I v oblasti investic se vyskytují podvodníci. Nejčastěji je poznáte tak, že vám nabízejí unikátní informace o skvělé investiční příležitosti, nejčastěji s odvoláním na jejich velké a jedinečné analytické centrum. A tuto investici vám předkládají při prvním telefonátu. V takovém případě se ptejte: Proč tuto „úžasnou investici" neudělají sami, když je tak jistá a výnosná? Proč ji nabízejí právě vám? O podvod se jednat nemusí, ale rozhodně je vhodné být ostražitý.

Vyšší výnos? Jde to, ale…

Vyšší výnos než nabízí banky je možný. Jako všechno v životě má ale i vyšší výnos odvrácenou stranu mince. Platí se za něj. Nikoli penězi, ale rizikem či likviditou. Chcete-li dostat víc, musíte se peněz vzdát na delší dobu, nebo musíte být ochotni přijmout vyšší riziko.

Jednou z možností je investice do podnikových dluhopisů. Ty v poslední době v Česku vydali např. oba noví provozovatelé železniční dopravy. A nejsou zdaleka jediní. Nabízejí fixní výnos, který pravidelně vyplácí. Může se pohybovat i v současné době kolem osmi procent ročně. Ale… pokud by společnost, která vydala dluhopis, zkrachovala, postavíte se do řady věřitelů a budete doufat, že vám aspoň něco z investované částky vrátí.

Pak se samozřejmě nabízejí akcie či standardní podílové fondy, u nichž jsou výnosy nejen nejisté, ale není předem známa ani jejich výše. A to ani u akcií s pravidelným dividendovým výnosem. Jejich cena kolísá, společnost může zkrachovat a i dividenda se může změnit.

 

Právě se děje

Další zprávy