Skončila dražba vesmírných předmětů z Apolla. O nejdražší manuál nebyl zájem

Klikněte pro vstup do galerie.
Úspěch programu letu Apollo 11 na Měsíc po padesáti letech opět vzbudil rozruch a toho se rozhodly využít dražební domy, které nabídly předměty spjaté s lety na Měsíc. Nejdražší položkou byl letový harmonogram z lunárního modulu Apolla 11, jehož cena je odhadována mezi 7 a 9 miliony dolary (160 až 205 milionů korun). Manuál je ušpiněný od měsíčního prachu a obsahuje asi 150 ručně psaných poznámek, včetně souřadnic místa přistání. Nakonec se pro něj ale kupec nenašel.
“Souřadnice modulu Eagle v Moři klidu si poznamenal Aldrin na straně deset jen chvíli po přistání, takže jde o první písemný záznam člověka na jiném kosmickém tělese,” píše k artefaktu na webu Christie's Christina Geigerová, šéfka oddělení pro knihy a rukopisy.
Podle Christie's byl původním vlastníkem manuálu Aldrin, kterému vlastnictví dokonce později potvrdil Kongres. Pilot lunárního modulu ho v roce 2007 v Los Angeles prodal současnému majiteli. (Na obrázku zleva - Neil Armstrong, Michael Collins a Edwin "Buzz" Aldrin). Manuál sice v aukci propadl, ale kupec se našel pro jiný letový manuál z téhož letu, který se vydražil za 40 tisíc dolarů.
Mezi položkami výroční aukce byla také velká vlajka spojených států, která letěla s Apollem 10 (odhadovaná cena mezi 25 a 35 tisíci dolary). Ani o ní nebyl mezi kupci zájem. Aukce probíhala v New Yorku ve čtvrtek a od 10 hodin tamního času. Do dražby také šlo několik plánovacích map lunárního povrchu, které se prodaly za částky, pohybující se mezi sedmi sty dolary a několika tisíci dolary.
Foto: Sotheby’s
Marek Miler
Aktualizováno 19. 7. 2019 10:20
První přistání člověka na měsíci 20. července 1969 sledovalo u televizních obrazovek 600 milionů lidí po celé planetě. S padesátým výročím se fascinace projektem Apollo opět oživuje. A tak byly hmotné připomínky přistání člověka na Měsíci - například fotografie s podpisy astronautů, nášivky, plány a části vesmírného vybavení - více než kdy jindy v centru pozornosti sběratelů a aukčních domů. Britský aukční dům Christie's výročí využila v aukci nabídl téměř dvě stě artefaktů z letů programů Apollo a Gemini v šedesátých a sedmdesátých letech.
 

Právě se děje

Další zprávy