Chceme, aby nový blok Dukovan postavil ČEZ, řekl Babiš. Investici by podpořila vláda

ČTK ČTK
Aktualizováno 22. 11. 2018 13:59
Nový blok Jaderné elektrárny Dukovany by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měla postavit dceřiná firma společnosti ČEZ, která elektrárnu provozuje. Stát je podle premiéra připraven podpořit investici tím, že ji bude garantovat jako druhý v pořadí. Firma ČEZ uvádí, že se proti stavbě staví minoritní akcionáři.
Foto: Jakub Plíhal

Akcie ČEZ na pražské burze na premiérovo vyjádření reagovaly poklesem k 553 korunám. Ranní obchodování začínaly na 555 korunách za akcii.

"My jsme přesvědčeni o tom, že ta investice je efektivní a že je návratná," řekl Babiš na dnešním semináři o dukovanské elektrárně ve Valči na Třebíčsku. Uvedl, že není pravda, že vláda pouze uvažuje o prodloužení životnosti nynějších bloků Dukovan. "Chceme analyzovat všechny možnosti. Ale my jsme jasně řekli, že vláda chce, aby ČEZ postavil nový blok v Dukovanech," uvedl premiér.

Do dceřiné společnosti, která by se podle Babiše měla o stavbu bloku postarat, by měla firma ČEZ vložit aktiva Dukovan, případně i Temelína. Garantem investice by pro ni byl ČEZ, stát by byl druhý v pořadí, řekl premiér. Za důležité označil i technologie, aby bylo možné postavit blok včas a podle rozpočtu. Uvedl to s poukazem na protahující se stavby bloků ve Finsku nebo na Slovensku.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) řekla koncem srpna, že do konce letošního roku by se mělo rozhodnout o finančním modelu stavby nového tuzemského jaderného bloku. Koncem října pak Babiš mluvil o možném prodloužení životnosti Dukovan o deset let.

"Netlačte nás do toho, abychom vám řekli, že to bude 31.12. Chceme rozhodnout a rozhodneme, až budeme mít dostatek podkladů," řekla dnes Nováková ve Valči. Uvedla, že vláda chce naplňovat státní energetickou koncepci, prodloužení životnosti nynějších dukovanských bloků označila za záložní alternativu. I podle ní by se o stavbu nového dukovanského bloku měl postarat ČEZ, který by měl primárně zajišťovat i financování. "ČEZ je již několik let v poměrně vysokém zisku a vyplácí dividendy," řekla.

Podle generálního ředitele firmy ČEZ Daniela Beneše přípravy na stavbu nového jaderného bloku pokračují. "Já vám za sebe říkám, že všichni na úrovni vlády, státních institucí i ČEZ se tomu věnujeme," řekl jen. Podotkl, že největší výdaje lze očekávat až po dokončení přípravných prací, tedy po roce 2027.

"Minoritní akcionáři už zcela jasně projevili svoji nevůli stavět jaderné elektrárny," řekl ČTK mluvčí firmy ČEZ Ladislav Kříž. Uvedl, že jde o dlouhodobou strategickou investici, ale z z krátkodobého hlediska je rentabilita diskutabilní. Případné soudní spory by prý mohly zablokovat stavbu na desítky let. "Snadné řešení v tomto směru zatím není," uvedl Kříž.

Beneš v předchozí debatě se zástupci regionu prohlásil, že by bylo lépe, kdyby česká energetika zůstala stoprocentně státní. "Myslím, že by ČEZ měl zvážit, zda by ČEZ z nějaké své části minoritní akcionáře nevytěsnil. Ale ta diskuse probíhá a nemá zatím závěr," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy