ČEZ zvýšil v prvním čtvrtletí zisk i tržby, mezi akcionáře rozdá celkem 12,9 miliardy

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 5. 2019 9:17
Energetické společnosti ČEZ vzrostl v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk meziročně o 14 procent na 8,3 miliardy korun. Tržby firmy se meziročně zvýšily o 12 procent na 51,8 miliardy korun. Společnosti pomohly k vyšší ziskovosti hlavně rostoucí ceny elektřiny spolu se zvýšením její produkce.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Lukáš Bíba

Vedení společnosti v úterý uvedlo, že za loňský rok navrhne vyplatit dividendu 24 korun na akcii. Pokud valná hromada 26. června návrh schválí, bude mezi akcionáře rozděleno celkem 12,9 miliardy korun, a stát tak získá zhruba devět miliard. Loni vyplatil ČEZ dividendu 33 korun na akcii, stát dostal 12,4 miliardy.

Zvýšení zisku v úvodním čtvrtletí letošního roku bylo způsobeno zejména růstem cen vyrobené elektřiny a vyšší výrobou v jaderných elektrárnách. "Po letech meziročních poklesů realizačních cen vyrobené elektřiny se v našich výsledcích projevuje růst cen elektřiny na velkoobchodních trzích, a navíc se nám podařilo meziročně vyrobit o 1,1 terawatthodin elektřiny více," uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Dodal, že hospodářské i provozní výsledky prvního čtvrtletí jsou v souladu očekáváním vedení firmy.

Naopak negativně se v hospodaření firmy projevily vyšší náklady na emisní povolenky pro výrobu elektřiny. Důvodem byl růst jejich tržních cen i nižší počet bezplatně přidělených povolenek.

"Celkově hodnotíme dnešní zprávy jako zklamání a akcie zřejmě budou reagovat poklesem. Na druhou stranu si myslíme, že nízký návrh dividendy může být definitivní tečka za obdobím dlouhodobého poklesu ziskovosti i výše dividendy," říká analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Podle něj by současný vývoj cen elektřiny a lepší výrobní mix měl vést v následujících kvartálech a letech k růstu ziskovosti i dividendy. "Po počátečním poklesu ceny akcií by tak mohlo být zajímavé akcie začít opět nakupovat. Držíme tak stále nákupní doporučení s cílovou cenou 620 korun na akcii," radí Frayer.

Z tradičních zdrojů vyrobil ČEZ v prvním čtvrtletí 16,6 terawatthodin (TWh) elektřiny, o šest procent více než ve stejném období loňského roku. Výroba elektřiny v alternativních zdrojích dosáhla 0,7 TWh, čímž meziročně stoupla o 18 procent. Produkce elektřiny v jaderných elektrárnách stoupla meziročně o 0,5 TWh.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem firmy je stát, který drží přes ministerstvo financí 70 procent akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy