ČEZ zdražuje. Cena proudu stoupne o osm procent, další dodavatelé nezůstanou stranou

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
20. 11. 2018 11:10
Energetická společnost ČEZ zdraží od Nového roku části zákazníků elektřinu o osm procent. Půjde o lidi, kteří nemají zafixovány ceny, elektřinou netopí a neohřívají pomocí ní vodu. Pro většinu z nich půjde o méně než 40 korun měsíčně. V úterý to řekl mluvčí společnosti Roman Gazdík.
Logo skupiny ČEZ na pražském ústředí. Ilustrační foto
Logo skupiny ČEZ na pražském ústředí. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Důvodem je podle něj další růst cen na velkoobchodních burzách. O jaký podíl klientů jde, mluvčí nespecifikoval. Uvedl pouze, že cenu elektřiny u ČEZ zafixovanou zhruba 40 procent zákazníků. ČEZ je největším dodavatelem elektřiny v Česku.

Firma zdražuje kvůli rostoucím velkoobchodním cenám podruhé v letošním roce. Od června navýšila cenu elektřiny zákazníkům bez fixace ceny, a to v průměru o čtyři procenta.

Z podobných důvodů zvýšili letos ceny nefixovaných produktů prakticky všichni další dodavatelé. "Ze zkušenosti víme, že další obchodníci s úpravou ceníků čekají na nás a očekáváme, že zdraží v blízké době," uvedl v úterý Gazdík.

Vývoj ceny elektřiny za poslední tři roky.
Vývoj ceny elektřiny za poslední tři roky. | Foto: Pxe

Gazdík upozornil, že ceny elektřiny na burze za posledních 12 měsíců stouply o více než polovinu, proti roku 2016 jsou téměř trojnásobné. Například cena elektřiny na Pražské energetické burze pro rok 2019, na který se teď obchodníci nejvíce zásobí, činí nyní přes 52 eur (1352 korun) za megawatthodinu (MWh), meziroční nárůst je téměř poloviční.

Roste také cena plynu, na téže burze stoupla meziročně zhruba o čtvrtinu na 23 eur (598 korun) za MWh.

"Růst cen komodit je důsledkem toho, že se ekonomice daří, po komoditách je poptávka díky rostoucímu světovému hospodářství. Rostou tak ceny ropy, uhlí i plynu, a tedy i cena elektřiny, jejíž růst je navíc výrazně posílen i růstem ceny emisní povolenky," uvedl mluvčí. Elektřinu a plyn od ČEZ podle něj celkem v Česku odebírá asi 2,7 milionu odběratelů, údaj pouze za elektřinu firma nezveřejňuje.

U plynu podle Gazdíka ČEZ aktuálně změnu cen nechystá. "Ceny plynu na burzách opravdu výrazně rostou, v tuto chvíli ale ceníky neupravujeme. Před loňskou topnou sezonou jsme zlevnili o 14 až 20 procent a tyto ceny v současnosti držíme," dodal.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Firmě loni meziročně vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard korun. Tržby klesly o procento na 201,9 miliardy korun.

Zdražují všichni velcí hráči

Ke zdražení energií pomalu přistoupili všichni dodavatelé. "I přes dramatický nárůst cen v loňském roce zůstaly maloobchodní ceny Centropol Energy minulý rok nedotčeny. Nyní jsme již ale museli na jejich růst reagovat. Ceny našich produktů doznaly mírných změn, došlo k navýšení v řádu jednotek procent," řekla pro Hospodářské noviny mluvčí Centropolu Aleš Pospíšil.

"K úpravě cen jsme kvůli meziročnímu výraznému zvýšení ceny elektřiny na burze přistoupili k 15. srpnu. Snažili jsme se je upravit tak, abychom minimalizovali dopady na naše zákazníky," řekla mluvčí MND Dana Dvořáková. Růst měl být opět v jednotkách procent.

Na počátku roku zvýšil ceny o šest procent E.ON, v červnu, jak již bylo zmíněno, o čtyři procenta ČEZ. O 3,5 procenta poté zdražila Pražská energetika. Části klientů zdraží i Armex Energy či skupina Bohemia Energy.

 

Právě se děje

Další zprávy