ČEZ zavře elektrárny na uhlí a plyn, chce být bez emisí

Ekonomika Ekonomika
21. 5. 2015 10:50
Nulových emisí hodlá koncern dosáhnout do roku 2050, uvedl šéf ČEZu na pařížské konferenci o změnách klimatu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Český energetický koncern ČEZ se do roku 2050 zbaví všech elektráren na fosilní paliva a nebude produkovat žádné emise CO2. Uvedl to generální ředitel společnosti Daniel Beneš na pařížské konferenci o změnách klimatu. 

"Naší strategií je stát se do roku 2050 společností s nulovými emisemi," citoval Beneše server iHNed.cz. Příkladu by podle něj měla následovat celá Evropa. Dodal ale, že uhelné elektrárny budou hrát v evropské energetice v nadcházejících letech nadále nezastupitelnou roli.
 
iHNed.cz připomíná, že ČEZ má oproti konkurentům z řad německých koncernů jako RWE či E.ON ve svém tažení výhodu. Už dnes vyrábí přes 62 procent své elektřiny z jaderných zdrojů, které neprodukují žádné emise. Zbytek však připadá převážně na hnědouhelné elektrárny v severních Čechách.

Ty budou s největší pravděpodobností v následujících desetiletích postupně odstaveny a podle očekávání je nahradí nové jaderné bloky v Temelíně a Dukovanech a pravděpodobně také nové obnovitelné zdroje, které zatím v energetickém mixu ČEZ tvoří jen 2,13 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy