ČEZ už zase přijímá nové zákazníky. Chce je "osvobodit" od spotových cen

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
11. 10. 2022 15:27
Energetická společnost ČEZ začala opět s přijímáním všech nových zákazníků. Uzavírání nových smluv přitom pozastavila na konci srpna. Nyní své rozhodnutí z léta zrušila i kvůli tomu, aby možnost změnit dodavatele měli i lidé, jejichž současní dodavatelé je převádějí na spotové ceny na burzách. Přejít lze i k jiným velkým dodavatelům.
Logo energetické skupiny ČEZ
Logo energetické skupiny ČEZ | Foto: ČTK

"Ceníky otevíráme pro všechny na základě velkého zájmu zákazníků. Chceme se postarat zejména o ty, které teď někteří dodavatelé převádějí na spotové ceny na burzách a zákazníkům účtují nebo plánují účtovat extrémní ceny. Zákazníci těchto společností se na nás v poslední době obracejí a stojí o přechod k dodavateli s jasnými cenami, které se neustále nemění," řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Někteří dodavatelé podle něj nabízejí lidem ceny i okolo 20 korun za kilowatthodinu silové elektřiny. Na podivné praktiky na trhu s energiemi upozornil nedávno server Ušetřeno.cz a potvrdil je Energetický regulační úřad (ERÚ). 

Někteří dodavatelé energií podle nich ruší zákazníkům smlouvy se zafixovanými cenami, které jsou nižší než vládou stanovený cenový strop. Argumentují tím, že rozdíl v ceně se zákazníků nedotkne, neboť ho zaplatí vláda.

"Jestliže je spotřebiteli měněn ceníkový, či dokonce fixovaný produkt na spotový v rozporu se zněním původní smlouvy - a tedy se zákonem, například prostřednictvím pouhého oznámení, měl by namítnout neúčinnost takové změny a nepřistoupit na ni. Dodavatel musí dodržovat zákony a plnit uzavřené smlouvy, ať už argumentuje nepředvídatelnými změnami na trhu, nebo tím, že vysokou cenu vyřeší takzvané zastropování cen," řekl mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Ceny jsou stále nestabilní

Další velcí dodavatelé energií - například E.ON či Pražská plynárenská - mají přijímání nových zákazníků stále omezené. Někteří dodavatelé přerušili přijímání části nových zákazníků koncem srpna, kdy se velkoobchodní ceny během jednoho dne dokázaly kvůli panice ohledně dodávek z Ruska změnit i v řádu tisíců korun.

"Vzhledem k situaci, která panuje na energetických trzích, kdy jsou ceny elektřiny nestabilní a na extrémních hodnotách, jsme bohužel museli od konce srpna dočasně pozastavit příjem nových zákazníků, kteří by k nám chtěli přejít od jiného dodavatele. Energie pro takové zákazníky musíme nakoupit za aktuálních podmínek a nabídka, kterou bychom jim mohli dát, by pro ně pravděpodobně nebyla výhodná," řekl mluvčí E.ON Roman Šperňák.

Omezení se však podle něj netýká připojení nových odběrných míst a také případů, kdy se přepisuje odběrné místo v rámci E.ON, například při stěhování.

"Od začátku jasně říkáme, že až se situace na energetickém trhu alespoň trochu uklidní, budeme se snažit vyjít vstříc i těm klientům, kteří k nám budou chtít přejít od jiných dodavatelů. Kdy obnovíme příjem těchto nových zákazníků, zatím nemůžeme přesně říci," dodal Šperňák.

Omezený příjem zákazníků má nadále také Pražská plynárenská (PP). Nové produkty firma nabízí například pro domácnosti v rámci rozšíření odběrů, tedy například lze připojit další odběrné místo současného zákazníka. Novou smlouvu dostanou také zákazníci, kteří k dodávce zemního plynu od PP poptávají i elektřinu a opačně, řekl mluvčí Miroslav Vránek.

Přijímá Pražská energetika a innogy

Naopak Pražská energetika nové zákazníky stále přijímá. "U elektřiny i u plynu. Omezení příchodu nových zákazníků nechystáme, určitě není na pořadu dne. Jsme lokální dodavatel a distributor elektrické energie a za každé situace cítíme zodpovědnost k městu a regionu. Pražané od nás elektřinu na našem distribučním území vždy dostanou. Přijímáme ale i zákazníky z jiných distribučních území," řekl mluvčí Karel Hanzelka.

Nové zákazníky nabírá i innogy. "Zejména pro zákazníky, kterým jejich dodavatel oznámil přesun na spotové ceny, je nabídka od innogy výhodnější. Pro velké zákazníky z řad podniků a firem aktuálně nabízíme smlouvy na dodávky zemního plynu a elektřiny jen na rok 2023. Prioritně je to však pro naše stávající zákazníky," řekl mluvčí Pavel Grochál.

Vláda přijala v boji proti vysokým cenám energií řadu opatření. Patří mezi ně příspěvek přes takzvaný úsporný tarif, kdy domácnosti letos dostanou příspěvek 2000 korun nebo 3500 korun v závislosti na spotřebě.

Pro příští rok vláda zastropovala ceny silové elektřiny na 6000 korun za jednu megawatthodinu (MWh) a cena plynu bude zastropovaná na 3000 Kč za MWh. Vláda také od letošního října do konce příštího roku odpustila platbu poplatku a podporované zdroje energie, který činí 599 korun za každou megawatthodinu elektřiny.

 

Právě se děje

Další zprávy