ČEZ se dohodl s odbory, mzdy ve firmě vzrostou o tři procenta

ČTK ČTK
11. 12. 2015 16:22
Firma má celkem 26 tisíc zaměstnanců, jakou dostávají průměrnou mzdu, ČEZ říci nechce. Za prvních devět měsíců poklesl počet zaměstnanců o více než 500. Firma má se zaměstnanci uzavřenou kolektivní smlouvu do konce roku 2017.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ČTK

Praha - Zaměstnanci energetické skupiny ČEZ budou mít v příštím roce o tři procenta vyšší mzdy. ČTK to dnes řekla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Jaká je průměrná mzda ve skupině, ale sdělit nechtěla. Podle výroční zprávy měl ČEZ ke konci loňského roku přes 26 000 zaměstnanců. Převážná část z nich (20 503) byla zaměstnána v Česku, následovalo Bulharsko (3530) a Rumunsko (1792).

"S odboráři jsme dosáhli dohody o nárůstu mezd pro rok 2016 ve výši tři procenta," řekla dnes ČTK Půlpánová. Průměrnou mzdu ale nesdělila. "V ČEZ naleznete velmi široké spektrum profesí, proto by bylo uvedení průměrné mzdy hrubě zkreslující," uvedla pouze.

ČEZ letos stejně jako v loňském roce část zaměstnanců propustil. "Za prvních devět měsíců poklesl počet zaměstnanců o více než 500," řekla Půlpánová. Mezi konci let 2013 a 2014 se podle výroční zprávy počet zaměstnanců skupiny snížil o 327.

Kolektivní smlouvu platnou do konce roku 2017 ČEZ se zaměstnanci uzavřel v loňském roce. Po podpisu smlouvy tehdy uvedl, že pro letošní rok bude nárůst mezd nulový, o roku 2016 se bude jednat a v roce 2017 se mzdy zvýší o inflaci.

Kolektivní smlouva obsahuje i benefity pro zaměstnance, například příspěvek na stravování, penzijní připojištění, životní pojištění, rekreaci a rekondici, sociální výpomoc či odchodné při odchodu do důchodu. "K žádným změnám benefitů nedošlo," uvedla dnes Půlpánová.

Podle dřívějšího vyjádření ČEZ se růst mezd firmy v minulých letech pohyboval v důsledku ekonomické krize a vývoje ceny elektřiny kolem inflace. Byly ale i roky s nulovým růstem, například rok 2010.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy