ČEZ prodal svá bulharská aktiva firmě Eurohold za 8,6 miliardy korun

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 6. 2019 18:49
Energetická skupina ČEZ prodala svá aktiva v Bulharsku tamní firmě Eurohold za 335 milionů eur (8,6 miliardy korun). ČTK o tom dnes informovala mluvčí ČEZ Alice Horáková. ČEZ se tak stahuje z Bulharska. Transakci ještě musí schválit bulharský antimonopolní úřad a bulharský energetický regulační úřad.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Lukáš Bíba

Loni v únoru podepsal ČEZ smlouvu o prodeji s bulharskou společností Inercom. Začátkem letošního dubna ji však česká energetická firma ukončila s odůvodněním, že ji zmařil bulharský stát. Závaznou nabídku na koupi bulharských aktiv ČEZ mezitím podal Eurohold. Kvůli hospodaření ČEZ v Bulharsku dnes podali piráti trestní oznámení.

Eurohold je podle ČEZ největší bulharská veřejně obchodovaná společnost a významný hráč na trzích střední a jihovýchodní Evropy. "Firma plánuje financovat akvizici a refinancovat stávající úvěry bulharských společností skupiny ČEZ částečně z vlastních zdrojů a částečně úvěry od předních světových bank," uvedl ČEZ ve své zprávě.

Do balíku prodávaných firem ČEZ patří CEZ Bulgaria (od roku 2005 zastupuje Skupinu ČEZ na bulharském trhu a koordinuje činnosti firem), CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria (od roku 2015 poskytuje informační a telekomunikační služby), Free Energy Project Orešec a Bara Group. Nejvýznamnější z nich je distribuční CEZ Razpredelenie Bulgaria.

 

Právě se děje

Další zprávy