ČEZ postaví ve Francii větrné elektrárny. První mohou fungovat již příští rok

ČTK ČTK
19. 4. 2018 10:45
Firma již v zemi získala povolení pro výstavbu a provoz větrných elektráren ve čtyřech lokalitách o celkovém instalovaném výkonu 42,4 megawattu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČEZ

Praha - Energetická skupina ČEZ začne na přelomu letošního a příštího roku stavět svůj první větrný projekt ve Francii. Firma již v zemi získala povolení pro výstavbu a provoz větrných elektráren ve čtyřech lokalitách o celkovém instalovaném výkonu 42,4 megawattu (MW). Sdělil to mluvčí ČEZ Martin Schreier.

"Jsme rádi, že naše projekty na francouzském trhu obnovitelných zdrojů postupují rychle do fáze výstavby. Rámcové investiční podmínky pro investory do obnovitelných zdrojů ve Francii, zejména nastavení smluv na výkup elektřiny, zaručují našim projektům očekávanou míru návratnosti," uvedl dnes ředitel divize Nová energetika a distribuce ČEZ Tomáš Pleskač.

ČEZ vstoupil na francouzský trh obnovitelných zdrojů loni v létě prostřednictvím akvizice devíti projektů větrných farem získaných od developerské společnosti ABO Wind. Během příštích pěti let může být postaveno až 100 MW instalovaného výkonu, uvedla firma. ČEZ se ve Francii zaměřuje na větrné elektrárny, které leží na pevnině a jsou ve fázi projektů.

Společnost byla dosud ve větrné energetice aktivní v Rumunsku, Německu, Turecku a v Česku. Aktuálně provozuje v Evropě větrné parky o souhrnném instalovaném výkonu přesahujícím 700 MW. Instalovaný výkon největší české jaderné elektrárny v Temelíně je asi 2000 MW.

Deník Mladá fronta Dnes dnes uvedl, že jako první začnou růst větrníky ČEZ ve Francii poblíž Ascheres-le-Marché mezi Paříží a Orléans. "Pokud vše půjde podle plánu, první větrné elektrárny by mohly zahájit výrobu ve druhé polovině roku 2019," dodává list.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Firmě loni meziročně vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard korun. Tržby klesly o procento na 201,9 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy