Korejci, Američané a Francouzi. ČEZ dostal na stavbu bloku v Dukovanech tři nabídky

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 11. 2022 14:40
Energetická společnost ČEZ obdržela tři nabídky na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Zájem mají podle očekávání francouzská společnost EDF, jihokorejská firma KHNP a severoamerický Westinghouse. ČEZ nyní nabídky zanalyzuje a bude o nich s uchazeči dál jednat. Finální nabídky by zájemci měli podat do konce září příštího roku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Ve středu o tom informovala společnost ČEZ, která má tendr na starosti. Konkrétní podmínky nabídek firma neuvedla. Nový blok by měl být dokončen do roku 2036.

Projekt by měl být největší českou investicí v novodobé historii, podle zástupců vlády i ČEZ má nový reaktor stát asi 160 miliard korun v cenách z roku 2020. Přesná cena bude známa až po ukončení soutěže.

ČEZ spolu s nabídkami na stavbu nového dukovanského reaktoru dostal rovněž nabídky na opce na další blok v Dukovanech a stavbu třetího a čtvrtého bloku v Temelíně, uvedl ve středu na Twitteru šéf společnosti Daniel Beneš. Tyto nabídky jsou ovšem nezávazné a ČEZ už dříve deklaroval, že nebudou mít vliv na současné výběrové řízení o připravovaném bloku v Dukovanech.

"Vnímáme, že uchazeči mají silný zájem o stavbu nového jaderného zdroje v České republice. Od zahájení tendru v březnu tohoto roku vidíme pečlivou přípravu od všech uchazečů. Sestavili silné týmy na tuto zakázku, měli řadu upřesňujících dotazů, absolvovali návštěvu dukovanské lokality," uvedl ve středu člen představenstva a ředitel divize nová energetika ČEZ Tomáš Pleskač.

Do analýzy prvních nabídek uchazečů se zapojí také stát. "Moji kolegové prověřují referenční projekty všech uchazečů po celém světě a staráme se také o to, abychom zajistili co nejširší zapojení českého průmyslu do realizace projektu," uvedl dnes ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Úvodní nabídky jsou podle ČEZ podkladem pro nadcházející vyjasňování technických a komerčních parametrů. Pro samotný výběr dodavatele však sloužit ještě nebudou.

"Finální nabídky očekáváme na konci září příštího roku. Poté nabídky vyhodnotí firma Elektrárna Dukovany II ze skupiny ČEZ a následně hodnoticí zprávu předloží ke schválení státu. Předpokládáme, že smlouvy budou finalizovány v roce 2024," doplnil Pleskač.

Francouzská EDF, jihokorejská KHNP a severoamerický Westinghouse projevovaly zájem o stavbu v Dukovanech už dříve, jejich nabídky tak nejsou překvapením. Stát si od nich už před zahájením aktuálního tendru vyžádal vyplnění bezpečnostních dotazníků. Cílem bylo zhodnotit všechny potenciální dodavatele a získat informace potřebné pro zajištění bezpečnostních zájmů. V minulosti se hovořilo také o zájmu ruské společnosti Rosatom a čínské firmy CGN. Ty se však nakonec stát z bezpečnostních důvodů rozhodl do tendru nepozvat.

"Jsme hrdí na to, že máme příležitost rozšířit naši dlouhodobou podporu jaderného průmyslu v Česku. Při pokračujícím směřování Česka k bezpečnější, čistší a jistější energetické budoucnosti je naše technologie AP1000 bezkonkurenční v rozsáhlé a bezpečné dekarbonizaci elektrické sítě," řekl dnes k podání nabídky prezident divize Energy Systems společnosti Westinghouse David Durham.

Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawattů, jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 megawattů stojí v Dukovanech na Třebíčsku.

Jaderné elektrárny produkují zhruba třetinu veškeré elektřiny vyrobené v Česku. Loni dodaly Dukovany a Temelín do přenosové soustavy 30,73 terawatthodiny elektřiny, meziročně o tři procenta více. Téměř tak vyrovnaly dosud rekordní rok 2013, kdy oba české jaderné zdroje vyrobily 30,75 terawatthodiny energie.

 

Právě se děje

Další zprávy