ČEZ čelí výpadku části počítačových systémů. Bezpečnost není ohrožena, ujišťuje firma

Ekonomika Ekonomika
8. 3. 2022 14:22
Energetická společnost ČEZ čelí od pondělí výpadku síťových služeb, část zaměstnanců se tak například nedostane na internet. K technickým problémům došlo při aktualizaci softwaru. Informaci potvrdil online deníku Aktuálně.cz mluvčí firmy Roman Gazdík.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Lukáš Bíba

Aktuálně.cz má k dispozici interní zprávu, kterou IT oddělení v úterý ráno zaslalo zaměstnancům. V dokumentu stojí, že výpadek ze sítě způsobila "IT politika na počítačích", ale že nedošlo k narušení bezpečnosti.

"Aktuálně řešíme výpadky počítačů a notebooků ze sítě (vnitřní i VPN). Jedná se pravděpodobně o problém s GPO (takzvanou skupinovou IT) politikou, která byla dnes ráno nasazena. Nejedná se tedy o bezpečnostní problém," píše se ve zprávě.

Nefunkční vzdálený přístup v úterý pro Aktuálně.cz potvrdil i zaměstnanec jedné z elektráren, které ČEZ provozuje. "Došlo k zablokování síťových karet, a tudíž nefunguje vzdálený přístup. Řídicí systém a opravdu důležité provozy to neohrozilo, ale de facto je úplně vyřazena větší část administrativy," popsal. 

Technické potíže potvrdil Aktuálně.cz i mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Také on ale zdůraznil, že nejde o výpadek IT systémů, všechny důležité systémy podle něj běží bez omezení.

Podle Gazdíka k potížím došlo při běžné aktualizaci softwaru na osobních počítačích. "Část kolegů má omezený přístup k některým síťovým službám, takže nemají například přístup na internet. Problém se týká zhruba desetiny našich uživatelů. Na jeho řešení pracujeme a předpokládáme, že bude vyřešen během dneška," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy