CETA žije. Belgické regiony našly shodu ohledně obchodní smlouvy EU a Kanady

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 27. 10. 2016 13:34
Belgické regiony by nakonec měly ustoupit ze své pozice, která zablokovala dohodu CETA mezi EU a Kanadou. Podle belgického premiéra je patová situace vyřešena. Kopii dohody jednotlivých belgických regionů na řešení blokády už vyjednavači poslali Evropské unii. Valonský regionální parlament, který dohodu CETA zablokoval, by se podle listu Le Soir měl sejít v pátek, nejpozději v sobotu dopoledne.
Belgický premiér Michel (u mikrofonu) a ministr zahraničí Reynders komentují nejnovější vývoj kolem dohody CETA.
Belgický premiér Michel (u mikrofonu) a ministr zahraničí Reynders komentují nejnovější vývoj kolem dohody CETA. | Foto: Reuters

Brusel – Belgické regiony se dohodly na řešení patové situace kolem obchodní smlouvy mezi Evropskou unií a Kanadou (CETA). Uvedl to belgický premiér Charles Michel.

Dohodu o volném obchodu dosud blokovala vláda frankofonního regionu Valonsko. Zrušen kvůli tomu byl i na dnešek plánovaný summit EU s Kanadou, na kterém měla být dohoda podepsána.

"Je to velmi důležitá dohoda pro podniky, pro hospodářství," uvedl Michel podle belgických médií. Kopii dohody jednotlivých belgických regionů o řešení patové situace už vyjednávači poslali Evropské unii, uvedl server RTBF.

"Nakonec jsme našli mezi Belgičany shodu," uvedl premiér Valonska Paul Magnette, jehož region dohodu CETA blokoval. "Valonsko je nesmírně šťastné, že naše požadavky byly vyslyšeny," dodal.

Nyní s novou dohodou budou muset souhlasit jednotlivé regionální parlamenty, ale přání Belgie na změny musí schválit také zbylé členské země evropské osmadvacítky a Kanada.

Velvyslanci zemí EU věc odpoledne potvrdili, hlavní města mají nyní na případné námitky čas do příští půlnoci. Náhradní termín summitu s Kanadou bude podle diplomatických zdrojů ČTK záviset na dohodě šéfa Evropské rady Donalda Tuska a kanadského premiéra Justina Trudeaua. Kanada už se také podle diplomatů zaručila Rumunsku a Bulharsku ohledně zrušení víz pro jejich občany do konce roku 2017.

Podle premiéra Michela by se měly regionální parlamenty včetně toho valonského k dohodě vyjádřit "před páteční půlnocí".

Premiér Valonska Paul Magnette. Muž, který dohodu CETA dosud blokoval.
Premiér Valonska Paul Magnette. Muž, který dohodu CETA dosud blokoval. | Foto: Reuters

Belgická vláda smlouvu CETA podporuje, nemohla ji však podepsat bez souhlasu všech regionálních parlamentů země.

"Mám radost z dobrých zpráv od premiéra Charlese Michela," uvedl na twitteru předseda Evropské rady Donald Tusk s tím, že kontaktuje kanadského premiéra Justina Trudeaua, jakmile budou dokončeny všechny unijní procedury nutné k podpisu dohody CETA.

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas na pravidelném poledním briefingu novinářům řekl, že "události se vyvíjejí jak zde hovoříme a doufám, že dobrým směrem". Upozornil, že komise byla aktivně zapojena ve všech částech jednání v Belgii, jak na úrovni federální vlády, tak také s valonskými regionálními představiteli.

Původně se měla CETA v Bruselu slavnostně podepsat již dnes odpoledne. Kanadský premiér Justin Trudeau ale v noci na dnešek kvůli valonské blokádě svou cestu do Evropy zrušil.

 

Právě se děje

Další zprávy