Data potvrdila konec turismu v Česku. V březnu přijela třetina loňského počtu lidí

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 5. 2020 10:05
V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v prvním čtvrtletí letošního roku ubytovalo 3,1 milionu lidí. Počet přenocování se meziročně snížil o 16,7 procenta na 8,9 milionu nocí. Údaje v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem poklesu bylo březnové omezení ubytovacích služeb kvůli epidemii koronaviru.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jakub Plíhal

Ještě v lednu a únoru vykazovala návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení v Česku růst. Pak se ale situace zásadně změnila. "V březnu vlivem pandemie koronaviru došlo k meziročnímu propadu o 67 procent u počtu hostů a o 57 procent u počtu přenocování," uvedl vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a služeb ČSÚ Pavel Vančura.

Počet zahraničních návštěvníků se v prvním kvartále meziročně snížil o 26,1 procenta. Domácích hostů ubylo 18,1 procenta.

"Nejpočetnějších Němců se v 1. čtvrtletí letošního roku ubytovalo 335 000, o 17,4 procenta méně než loni," uvedli statistici. Počet hostů z Polska klesl o 15 procent, ruských turistů přijelo zhruba o desetinu méně. Návštěvnost ze Slovenska poklesla o čtvrtinu. Příjezdy Italů se snížily o 40 procent a návštěvy z Číny či Jižní Koreje se propadly o více než polovinu.

Hotely měly za období od začátku letošního roku do konce března návštěvnost na úrovni 76,9 procenta loňského roku. Příjezdy do penzionů klesly o 18,4 procenta a v ostatních zařízeních o jednu pětinu.

Pokles se projevil také v počtu nocí strávených v hromadných ubytovacích zařízeních. "Hotelový segment vykázal meziroční pokles přenocování o 18,9 procenta a penziony o 11 procent," zjistili statistici. Návštěvnost kempů vyjádřená počtem přenocování se propadla na půlku.

O nejvíce turistů přišel Jihočeský kraj

Pokles zájmu turistů o ubytování zaznamenaly všechny kraje. Nejvíce hostů ubylo v Jihočeském kraji, a to o 29,3 procenta. Téměř osmadvacetiprocentní pokles pocítili hoteliéři a provozovatelé penzionů na jižní Moravě.

V Praze se v prvním čtvrtletí v hotelech, kempech a penzionech ubytovalo 1,104 milionu hostů, tedy o 27,4 procenta méně než před rokem. Počet nocí, které v české metropoli strávili, klesl meziročně o 23,7 procenta na 2,621 milionu. 

Tržby poskytovatelů služeb v Česku pak podle ČSÚ v prvním čtvrtletí klesly meziročně o 3,5 procenta. Pokles nastal zejména v odvětvích spojených právě s cestovním ruchem.

"Například letecké dopravě, ubytovacím službám a cestovním kancelářím klesly tržby o více než 20 procent, ve stravování a pohostinství se snížily o více než deset procent. Růst naopak pokračoval v sekci informačních a komunikačních činností a také v poštovních a kurýrních službách," uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

 

Právě se děje

Další zprávy