Cestovní pojištění pro Ukrajinu neplatí, je to na vás, varují některé pojišťovny

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
15. 2. 2022 12:52
Cestovní pojištění pro klienty, kteří se nyní rozhodnou odcestovat na Ukrajinu, nebude platit. Uvedla to dnes pojišťovna Uniqa. Důvodem je doporučení ministerstva zahraničních věcí před cestami na Ukrajinu. Stejné upozornění vydala také Generali Česká pojišťovna.
Foto: Reuters

"Klientům, kteří s cestovním pojištěním Uniqa vycestují po vyhlášení nedoporučení cestovat na Ukrajinu, pojistná ochrana ze smlouvy nebude poskytnuta. Pojištění tedy neplatí pro území Ukrajiny," uvedla mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.

Připomněla, že cestovní pojištění neplatí již delší dobu na územích Ukrajiny, která jsou dlouhodobě mimo kontrolu vlády v Kyjevě a kde je vyhlášen zákaz vstupu. Jde o části Doněcké a Luhanské oblasti.

Ohledně klientů s pojištěním Uniqa, kteří vycestovali na Ukrajinu ještě před vyhlášením varování, mají nadále pojistnou ochranu ve smluveném rozsahu. "Mohou nastat omezení anebo i výpadky v poskytování asistenční služby u pojištění. Týká se to například poskytnutí léčebné péče, tak i možností repatriace ze země," varuje Svobodová. 

Podle ní je důležité, aby klienti dostali ještě více zpráv o tom, že není vhodné na Ukrajinu cestovat a jak nyní cestovní pojištění funguje. "Při sjednávání online pojištění máme pouze volbu 'Evropa', nepostupuje se podle jednotlivých zemí. Při osobním sjednání a uvedení cílové země Ukrajina samozřejmě klienty na současné omezení upozorníme," dodala mluvčí Svobodová. 

Řídíme se doporučeními autorit, říkají pojišťovny

Stejný postup zvolila Generali Česká pojišťovna. "V tuto chvíli vycházíme z hlášení ministerstva zahraničních věcí, které na svých stránkách varuje před cestami na Ukrajinu a doporučuje zemi opustit. Vnímáme to tedy jako výrazně zhoršenou bezpečnostní situaci. V takových případech cestovní pojištění nemůže krýt škody, které v dané zemi cestovateli vzniknou v přímé souvislosti s bezpečnostní situací," řekl Aktuálně.cz mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek.

Doplnil, že obecně vzhledem k míře rizika není možné cestovní pojištění využít v souvislosti s válečnou událostí nebo občanskou válkou, válečným stavem, vyhlášenou či nevyhlášenou válkou, akcemi cizího nepřítele, invazí, vojenským pučem nebo násilným uchopením moci, povstáním nebo třeba revolucí.

"Pokud jde o další země, ve kterých nyní naše pojištění neplatí, tak se opět držíme prohlášení ministerstva nebo dalších mezinárodních autorit, například Mezinárodního červeného kříže. Jde nyní o státy, jako je Sýrie nebo Afganistán či Jemen," dodal Jan Marek. 

Horolezci jako varování

Češi, kteří přesto vyrazí na Ukrajinu, mohou tedy dopadnout stejně jako v září loňského roku horolezci Jakub Vlček a Petr Macek, kteří si záchranu z hory Rakapoši v Pákistánu museli platit ze svého. Stálo je to několik set tisíc korun.

Podle tehdejšího vyjádření pojišťovny Uniqa horolezci porušili podmínky pojištění: Zdolávali horu v oblasti, která je ze strany ministerstva zahraničních věci nedoporučená pro cestování českých občanů, a porušili i místní pravidla nutná pro uskutečnění výstupu na horu. Pojišťovna tak zaplatila pouze první vzlet vrtulníku. 

Zatím platí cestovní pojištění pro Ukrajinu například u pojišťovny Kooperativa. Jak dlouho, je ale otázkou. 

Rusko v posledních měsících shromáždilo u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků. Vyvolalo obavy Kyjeva i Západu z toho, že se připravuje na vojenskou ofenzivu proti Ukrajině.

 

Právě se děje

Další zprávy