Cestovní kancelář Brouk servis ohlásila úpadek, může se dotknout až 1500 klientů

ČTK ČTK
13. 6. 2018 15:15
Kancelář tvrdí, že za úpadkem jsou potíže na straně chorvatského kempu.
Oznámení na webu cestovní kanceláře.
Oznámení na webu cestovní kanceláře. | Foto: Aktuálně.cz

Ústí nad Labem - Ústecká cestovní kancelář Brouk servis ohlásila úpadek. Není schopna hradit závazky vůči klientům ani dodavatelům, uvedl na webu její jednatel Václav Kratochvíl.

Firma se specializovala na zájezdy do Chorvatska. Podle zjištění agentury ČTK společnost za poslední rok čelila dvěma insolvenčním návrhům kvůli dluhům na mzdách.

Kancelář tvrdí, že za úpadkem jsou potíže na straně chorvatského kempu. "Na začátku minulé sezony jsme na žádost nového vedení kempu přestěhovali své chaty na nově určené místo. Před stěhováním, které bylo velice náročné a komplikované, jsme byli vedením kempu ujištěni, že se jedná o řešení s výhledem na pět a více let," uvedl jednatel Kratochvíl. Letos v květnu prý zjistil, že chatky byly z místa odvezeny, a cestovní kancelář nebyla schopna zajistit dostatek náhradních kapacit.

Podle televize Prima, která na úpadek upozornila, se krach může dotknout až 1500 klientů. V současné době by žádní v zahraničí být neměli. Cestovní kancelář klienty odkazuje na Českou podnikatelskou pojišťovnu, u níž je pojištěná.

Někteří klienti poukazují na to, že firma informovala o úpadku pozdě. "Peníze cca 4. 6. a 7. 6. vyhlášen úpadek, ještě že se info šíří rychle a snad peníze nám budou vráceny. A bohužel nejsme jediní," píše jedna z klientek na Facebooku.

Podle údajů z insolvenčního rejstříku měla ale společnost problémy dlouhodobě. Loni opakovaně nevyplatila mzdy svým zaměstnancům. Proto podali insolvenční návrh. Z dokumentů vyplývá, že teprve poté od firmy dlužné mzdy dostali. V prvním případě bylo řízení zastaveno, ve druhém pak zaměstnanec vzal návrh zpět.

Mezi dokumenty je i vyjádření chorvatských partnerů CK Brouk servis. Podle nich společnost dluží za loňský rok 17 000 eur (asi 436 000 korun), mezi dokumenty je i Kratochvílem uznaný dluh.

Ústecká policie podle mluvčí Veroniky Hyšplerové zatím žádný podnět týkající se cestovní kanceláře neobdržela.

 

Právě se děje

Další zprávy