Dvě cestovky, které zkrachovaly, mají v zahraničí 450 lidí. První lidé se do Česka vrátí ještě dnes

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 9. 2017 13:41
Krach cestovních kanceláří Azur Reizen a Maxi Reisen se dohromady týká více než tisícovky klientů. Z toho 450 je v zahraničí a zbytek už na dovolenou neodcestuje. Obě firmy jsou proti úpadku pojištěné u České podnikatelské pojišťovny.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Zkrachovalé cestovní kanceláře Azur Reizen a Maxi Reisen mají v zahraničí 450 turistů, dalších 550 lidí na svou dovolenou již neodletí. ČTK to dnes sdělila Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP), u které byly obě společnosti pojištěné proti úpadku. Pojišťovna nyní zjišťuje rozsah škody.

Azur Reizen v pondělí vyhlásila úpadek po 21 letech činnosti. Podle Asociace českých cestovních kanceláří jde o největší krach CK od roku 2009, kdy ukončila činnost Tomi Tour.

"S naším partnerem, asistenční službou Global Assistance, pracujeme na tom, abychom co nejdříve zajistili jejich bezpečný návrat zpět do ČR," uvedl ředitel úseku neživotního pojištění Václav Hönig.

Dnes odpoledne se vrátí prvních 51 turistů z Tuniska. Úhradu původně plánovaného letu jim pokryje pojistka u ČPP. "Dnešním nočním spojem odletí také 28 osob z turecké Antalye. Na pražském letišti Václava Havla přistanou ve 02:50 ráno. Během zítřka se vrátí také 28 turistů z Turecka, dalších 43 z Egypta a šest klientů z řeckého ostrova Rhodos," dodal Pavel Vyskočil ze společnosti Global Assistence.

Portál dovolena.cz uvedl, že přestal nabízet zájezdy obou CK již před dvěma roky, protože měly dlouhodobé problémy s kvalitou služeb. Podle ředitelky portálu Evy Sedlmajerové budou problémy čekat na řadu klientů, kteří s těmito cestovními kancelářemi vedou reklamační spory ohledně špatné kvality zájezdů. "Na reklamační řízení se totiž pojištění úpadu CK nevztahuje a existuje reálné riziko, že oprávněné reklamace klientů za špatnou kvalitu zájezdů zůstanou nevyřízeny," dodala Sedlmajerová.

Na webu recenzecestovek.cz je na služby CK velké množství stížností klientů již od roku 2012. Nejčastěji si stěžovali na změnu objednaného hotelu za horší kvalitu. Podle agentury Invia.cz za krachem cestovních kanceláří Azur Reizen a Maxi Reisen stojí problémy se zahraničními dodavateli služeb.

Pražská cestovní kancelář Azur Reizen v pondělí vyhlásila úpadek, informaci zveřejnila na svém webu. Klientům na webu vzkázala, že není schopna dostát svým závazkům plynoucím z uzavřených smluv o zájezdu.

Poškození klienti se mohou obrátit o náhradu vzniklé škody na Českou podnikatelskou pojišťovnu. Tiskopis pro oznámení o škodní události je k dispozici na www.cpp.cz nebo na libovolné pobočce. Mohou také pojišťovnu kontaktovat prostřednictvím e-mailu [email protected] nebo telefonicky na čísle +420 957 444 555.

Tržby CK Azur Reisen v roce 2014 dosáhly 127 milionů korun. Na trhu působila od roku 1997. Obě cestovní kanceláře se specializovaly na prodej zájezdů do Tuniska, Egypta, Turecka nebo na řecký ostrov Rhodos. Cestovní kancelář Maxi Reisen vznikla v roce 2008 jako internetová cestovní kancelář a zaměřovala se na prodej nízkonákladové dovolené.

Letos skončily v úpadku podle Asociace českých cestovních kanceláří agentur (AČCK) tři cestovní kanceláře. Na českém trhu působí celkem 845 pojištěných cestovních kanceláří. Vzhledem k celkovému počtu aktivních CK je tak pravděpodobnost úpadku CK menší než 0,5 procenta, uvedla asociace.

 

Právě se děje

Další zprávy