Čeští vysokoškoláci očekávají nástupní plat 25 tisíc čistého, Slovinci chtějí o patnáct víc

ČTK ČTK
30. 11. 2015 15:42
Nejvyšší mzdu při nástupu do prvního zaměstnání očekávají studenti ve Slovinsku, kteří si představují výdělek 1500 eur (40 500 korun) měsíčně. Vyplývá to z průzkumu mezi studenty vysokých škol v osmi zemích střední a jihovýchodní Evropy. Čeští vysokoškoláci očekávají zhruba 25 tisíc měsíčně. Nejdůležitějšími kritérii při výběru zaměstnání jsou možnost získat a rozvinout nové schopnosti a příjemná pracovní atmosféra.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Isifa / Thinkstock

Praha - Čeští studenti vysokých škol očekávají nástupní plat okolo 926 eur měsíčně, což je přibližně 25 000 korun čistého. Zjistila to studie společnosti Deloitte s názvem První kroky na trhu práce.

Jsou skromnější než Slováci, kteří v průměru uvedli rovných 1000 eur (asi 27 000 korun), ale mají naopak vyšší nároky než jejich maďarští vrstevníci. Ti při vstupu na pracovní trh očekávají čistý měsíční příjem 806 eur (asi 21 800 korun).

Studie zpracovávala odpovědi více než 2400 studentů vysokých škol z osmi zemí střední a jihovýchodní Evropy. Nejvyšší mzdu při nástupu do prvního zaměstnání očekávají studenti ve Slovinsku, kteří si představují výdělek 1500 eur (40 500 korun) měsíčně. Naopak v Albánii studenti očekávají 429 eur (asi 11,5 tisíce korun) a v Polsku 776 eur (asi 21 tisíc korun).

Největší skupina tuzemských respondentů uvedla, že by se v práci chtěla stát expertem v daném oboru, ale nemusí to být na manažerské pozici. Odpovědělo tak 45 procent dotázaných, zatímco pozici na úrovni středního nebo vysokého managementu by chtěla v budoucnu zastávat téměř třetina českých studentů.

"Podle výzkumu časopisu Harvard Business Review může být preference pro expertní kariérní dráhu způsobena tím, že je vnímaná jako méně riskantní, a proto atraktivnější pro ženy, které tvoří necelé dvě třetiny vzorku," uvedli autoři studie.

Více než třetina respondentů usiluje o kariéru ve velké mezinárodní společnosti. Založit si vlastní firmu chce jen jedenáct procent dotázaných.

Nejdůležitějšími kritérii při výběru zaměstnání jsou možnost získat a rozvinout nové schopnosti a příjemná pracovní atmosféra. "Mladá generace chce kreativní a různorodou práci, v níž se mohou naplno realizovat, uplatnit a rozvíjet svůj talent. Chtějí však především, aby je práce bavila a viděli konkrétní, hmatatelný dopad své práce," uvedla Lucie Lidinská, senior konzultantka v oddělení poradenských služeb společnosti Deloitte.

Ve srovnání se studenty z jiných zemí jsou Češi nejméně ochotní pracovat v open space kancelářích. Nejčastěji uvedli, že by rádi sdíleli kancelář pouze s jedním až pěti kolegy.

Pro většinu studentů není svět praxe úplně neznámý. Bezmála tři čtvrtiny českých vysokoškoláků mají zkušenosti s krátkodobou nebo sezonní brigádou. Pouze 35 z nich považuje tyto zkušenosti za užitečné. Úplně jinak hodnotí užitečnost praxe ti, kteří měli práci nebo stáž související s oborem studia. V těchto případech ji za přínosnou považuje přes 90 procent dotázaných.

 

Právě se děje

Další zprávy