Čeští milionáři zvažují stěhování ze země. Vadí jim slabá Evropa i migrační krize

Milan Mikulka Milan Mikulka
31. 5. 2016 10:08
Vyplývá to z každoročního průzkumu J&T Banky mezi českými a slovenskými dolarovými milionáři. Většina dotazovaných kvůli možným důsledkům krize EU, jako je například rozpad Unie, hrozba terorismu či vzestup politického extremismu, zvažuje odchod z Evropy.
Nejčastěji by dolaroví milionáři z Česka mířili za oceán.
Nejčastěji by dolaroví milionáři z Česka mířili za oceán. | Foto: Thinkstock

Praha - Čeští a slovenští milionáři čím dál častěji přemýšlejí nad tím, že by se museli ze země odstěhovat. Důvodem by přitom nebyly například vyšší daně, ale zejména zhoršení podmínek k životu v Evropě. Jako hrozbu vnímají migrační krizi nebo rozpad Evropské unie. Vyplývá to z každoročního průzkumu J&T Banky mezi dvěma stovkami českých a slovenských dolarových milionářů.

Pohled milionářů na Evropskou unii je rozpolcený. Na jedné straně jsou si vědomi ekonomické užitečnosti EU včetně výhod, které to přináší pro jejich firmy, jako je například lepší vývoz nebo možnost čerpat dotace.

“Na druhé straně shodně označili EU za slabou a nemocnou. Důsledkem této slabosti je pak, dle jejich názoru, neschopnost EU čelit migrační krizi a hrozba dominového efektu odchodů z EU, kterou rozpoutá Brexit,” uvádějí autoři průzkumu.

Většina dotazovaných tak kvůli možným důsledkům krize EU, jako je například rozpad Unie, hrozba terorismu či vzestup politického extremismu, zvažuje odchod z Evropy.

Nejčastější uváděnou destinací "plánu B" přitom byly Spojené státy, které vybrala necelá pětina dotázaných českých milionářů. Stejná část českých milionářů uváděla, že by se odstěhovala do Švýcarska. Následovala Austrálie, Rakousko, Nový Zéland a Kanada.

Čeští milionáři se v tomto ohledu liší od těch slovenských. U Čechů je zřetelná častější volba zaoceánských států mimo Evropu, slovenští milionář jako alternativní zemi nejčastěji uváděli své sousední země - Rakousko a Česko.

Rozdílný výběr je patrný i mezi českými movitými lidmi a běžnou populací. Nejčastější odpovědí mezi více než tisícovkou lidí bylo Švýcarsko, následovala Velká Británie. Zatímco ji volil každý desátý z běžné populace, v případě milionářů to byla jen tři procenta.

Zatímco pro většinu respondentů je stěhování do jiné země stále úvaha v teoretické rovině, někteří už začali podnikat kroky k případnému odchodu. Jde hlavně o nákup nemovitostí.

“Skutečně zvažujeme, že bychom odešli do USA. Cítím to jako povinnost vůči dětem. Ráda bych se mýlila, ale myslím, že Evropa má svůj vrchol za sebou. To, co přijde, bude další oslabení a nárůst neomarxismu,” odpověděla jedna z milionářek.

“Občas se mi zdá takový apokalyptický sen o tom, že už se protrhly všechny hráze a do Evropy se řítí uprchlíci ze všech stran jako lavina... Nevím, jestli se to stane, ale začal jsem dělat praktické přípravy na odchod (do USA): nakoupil jsem zlato a koupili jsme nemovitost na Floridě,” uvedl jeden z dotazovaných milionářů.

Nikdy o sobě nepochybuju tak, aby to ovlivnilo moje činy, dá se to naučit, říká investor a byznysmen Petr Borkovec. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy