Pojišťovna nezaplatí náklady na záchranu Čechů v Pákistánu. Lezli na zakázanou horu

Ekonomika Ekonomika
16. 9. 2021 11:56
Peníze za záchranu českých horolezců Jakuba Vlčka a Petra Macka, kteří uvízli na hoře Rakapoši v pákistánském Himálaji, pojišťovna Uniqa neproplatí. Porušili totiž údajně podmínky smlouvy a lezli, kam neměli. Podle mluvčí pojišťovny Evy Svobodové je zmíněná hora na webu českého ministerstva zahraničních věcí zakázaná, a proto se na tuto oblast cestovní pojištění nevztahuje.
Video ze záchranné akce na hoře Rakapoši ze 14. září. | Video: Twitter / Naveed khoja

Informoval o tom deník MF Dnes. Pojišťovna tak odmítá uznat plnění na náklady, na které záchrana životů obou Čechů ze 7788 metrů vysoké pákistánské hory vyšla. Podle pojišťovny duo porušilo vedle českého doporučení i pákistánské právo, když horu zdolávali bez povolení místních orgánů. 

Vedoucí výpravy Jakub Vlček hovořil s MF Dnes ještě z Pákistánu. "Nevím, proč by měla být hora nebezpečná. Z jakého důvodu? Nikdy jsem to nikde nezaznamenal. Samozřejmě se zatím nespoléhám na nic, ale věřím, že záchranu zaplatí. Naše pojistka byla nastavená na nejvyšší plnění, takže mě nenapadlo se něčeho takového obávat," řekl.

Horolezci úspěšně zdolali 7788 metrů vysoký, velmi těžko dostupný vrchol Rakapoši minulý týden v pátek, poté začali sestupovat do tábora. Později ale poslali SMS zprávu svým blízkým, že se dostali do obtíží. Přes satelitní telefon byli však i nadále v kontaktu s rodinami a úřady. Záchranná akce se rozeběhla už o víkendu, kvůli nepříznivému počasí ale byla v neděli přerušena.

Snahy o záchranu zprvu komplikovala příliš velká nadmořská výška, v níž vrtulník nemohl delší dobu bezpečně operovat. V úterý byla ale alpinistům letecky dopravena alespoň lana, voda, potraviny a léky. Trojice se díky tomu vydala znovu na cestu a sestoupila do nadmořské výšky kolem 6300 metrů, odkud je již vrtulník dokázal bezpečně vyzvednout.

Pákistánský novinář Vadží Haidir, který situaci sledoval na místě, řekl, že záchranná operace začala ve středu v 07:30 místního času (04:30 SELČ) a že se jí účastnily dvě helikoptéry pákistánské armády.

"Náš sestup byl ohrožen množstvím sněhu, museli jsme zůstat ve vysoké nadmořské výšce, pak nám pákistánská armáda pomohla sestoupit níž tím, že nám doručila balíčky s jídlem a lany, a nakonec nás s pomocí vrtulníků zachránila z výšky 6300 metrů, za což jsme velmi vděční," prohlásil na tiskové konferenci Macek.

Podle ministra turismu regionální vlády Rádži Násira Aliho Chána šli Češi na výstup bez vládního povolení, což ministr označil za neetické. Podle Vlčka o povolení požádali v dostatečném předstihu, kvůli komplikacím ho však ani tak neměli potvrzené včas.

"Ptali jsme se na několika místech, jestli můžeme jít nahoru, i když je to povolení v procesu. … I kvůli případné záchraně," uvedl Vlček s tím, že místní úřady o záměru pokořit vrchol Rakapoši několikrát informovali.

 

Právě se děje

Další zprávy