Cesta k nižší DPH je volná. Kalousek varuje před lobbisty

Petr Kučera Petr Kučera
3. 9. 2014 14:48
Do nové, desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty budou spadat léky, knihy a kojenecká výživa.
Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovní rozpočtový výbor ve středu doporučil poslancům schválit bez připomínek vládní návrh na zavedení nové snížené sazby daně z přidané hodnoty. Desetiprocentní sazba se má od příštího roku vztahovat na léky, knihy a kojeneckou výživu. Dosavadní snížená sazba ve výši 15 procent a základní sazba 21 procent budou platit i nadále.

Poslanci opoziční TOP 09 a ODS při červencovém prvním čtení ve Sněmovně neprosadili zamítnutí návrhu. Argumentovali mimo jiné tím, že existence další sazby zvyšuje prostor pro daňové úniky. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) připustil, že ideální by byly jen dvě sazby daně. Třetí sazba podle jeho názoru není systémově správná.

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ve středu v rozpočtovém výboru varoval, že zavedením třetí sazby otevírá koalice Pandořinu skříňku. Podle něj bude Sněmovna při každé další – i jen technické novele zákona – obležena lobbisty z jednotlivých odvětví, které směrnice Evropské unie umožňuje zařadit do snížené sazby daně. Lobbisté se budou snažit poslance přesvědčit, že například kadeřnické služby nebo restaurace jsou důležitější než léky.

Náměstkyně ministra financí Simona Hornochová připustila, že lobbistické tlaky na různé výjimky a pobídky prostřednictvím daní jsou obrovské. Ministerstvo se proto podle ní snaží ladit zákony tak, aby byly srozumitelné, koncepčně správné a nedaly se obcházet.

Státní rozpočet přijde podle ministerstva financí zhruba o 2,9 miliardy korun. Nejvíce se projeví snížení DPH u léčiv.

O vládním návrhu by poslanci měli definitivně rozhodovat ještě v září.

Plenky zatím ne

První skupinu, která by od ledna 2015 mohla zlevnit, tvoří vedle léků také radiofarmaka, očkovací látky, kontrastní prostředky pro rentgenová vyšetření, diagnostické reagencie určené k podávání pacientům, chemické antikoncepční přípravky na hormonálním základě - určené pro zdravotní služby, prevenci nemocí a léčbu pro humánní lékařské účely.

Druhou skupinou jsou tištěné knihy včetně obrázkových knih pro děti a dále hudebniny. Desetiprocentní sazba se však má vztahovat jen na publikace, u nichž podíl plochy reklamy nepřekročí 50 procent. Nepatří sem ani noviny, časopisy, omalovánky či kartografické výrobky.

Nenahraditelnou dětskou výživu definuje navrhovaná příloha zákona jako výživu pro kojence, tedy děti do ukončeného dvanáctého měsíce věku, a malé děti, tedy děti od ukončeného jednoho roku do ukončeného třetího roku věku. Konkrétněji jsou definovány ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví o potravinách určených pro zvláštní výživu.

Návrh zatím nepočítá se zavedením snížené sazby na dětské pleny. Ministerstvo se obává opětovného zahájení řízení s Evropskou komisí kvůli porušení směrnice, která sníženou sazbu pro pleny zakazuje. Právě kvůli předchozím problémům s Komisí byly dětské pleny od roku 2013 přeřazeny ze snížené (tehdy 14%) do základní sazby daně (21%).

Limit pro registraci k DPH neklesne

Schválený návrh také výslovně ruší plán na zavedení jednotné sazby DPH ve výši 17,5 procenta, s níž – nakonec až od roku 2016 – počítal už dříve schválený „daňový balíček“ exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Oproti už dříve schválenému Kalouskovu plánu nakonec také zřejmě neklesne limit pro povinnou registraci plátců daně z přidané hodnoty. Ministerstvo financí totiž navrhuje, aby od 1. ledna 2015 zůstal limit na dosavadní úrovni jednoho milionu korun. Návrh už odsouhlasila vláda, nyní jej projednají poslanci.

Se snížením limitu na 750 tisíc korun počítala novela, kterou poslanci schválili už v roce 2011 za vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Její účinnost však nakonec odložili až na leden 2015.

Současná vláda tedy chce zrušit toto snížení ještě předtím, než začne platit. V praxi se tedy nic nezmění. Důvodem zrušení je odklad projektu jednotného inkasního místa, prosazovaného právě Kalouskem.

 

Právě se děje

Další zprávy