Tiskárnám chybí lepenka na obaly knih. Řada titulů kvůli tomu do Vánoc nestihne vyjít

ČTK ČTK
8. 9. 2021 16:05
Čeští nakladatelé se potýkají s nedostatkem papíru na výrobu knih a musejí odkládat vydání některých titulů. Hrozí tak, že na vánočním trhu bude podobně jako loni, avšak z jiného důvodu méně knih. Problém je v celé Evropě a zřejmě souvisí také s čínským trhem. Papír chybí tiskárnám v celém Česku.
Pro velké nakladatele problém znamená výpadek tržeb v řádu milionů korun.
Pro velké nakladatele problém znamená výpadek tržeb v řádu milionů korun. | Foto: Matej Slávik

Pro velké nakladatele problém znamená výpadek tržeb v řádu milionů korun. Asociace českého papírenského průmyslu však označuje nedostatek tiskových papírů za nepravděpodobný.

Problém pociťuje třeba Euromedia Group, která patří mezi největší firmy podnikající na knižním trhu v Česku. Společnost se potýká s omezenou kapacitou tiskáren, rostoucími cenami papíru i dlouhými dodacími lhůtami po objednání tisku. "Dokonce u některých titulů dochází i u potvrzených termínů dodání k jejich zpoždění v řádu týdnů až měsíců. Tiskárny hlásí například nedostatek lepenky, z níž se dělají desky knih," říká Antonín Kočí, ředitel nakladatelství Euromedia Group.

"Máme konkrétně jednu knihu, jejíž prodej se bude pohybovat v desetitisících kusů, a ta přijde na trh o celý měsíc později, než je běžná lhůta tisku černobílé knihy. Jen tento případ pro nás znamená výpadek tržeb v řádu milionů, které neproběhnou letos," vysvětluje Kočí. Doplňuje, že Euromedia Group je pro tiskárny velký a důležitý partner a není závislá jen na několika vybraných. "Přesto nejsme schopni letos vydat všechny knihy, které bychom chtěli. Může se stát, že některé úspěšné knihy už do Vánoc nedotiskneme," soudí.

Ulrika Horáková z marketingového oddělení Arga uvedla, že také toto nakladatelství pociťuje nedostatek papíru. Bude proto posouvat vydání některých titulů naplánovaných na podzim.

Papír zdražuje 

"Informace o nedostatku tiskových papírů se mi jeví jako velmi nepravděpodobná," míní naopak Miloš Lešikar z Asociace českého papírenského průmyslu. Spotřeba grafických papírů má podle něj už řadu let klesající tendenci, velký pokles se kvůli snižování potřeby polygrafických podniků projevil v roce 2020. "Letos v prvním pololetí se naopak spotřeba grafických papírů a kartonů meziročně zvýšila o sedm procent na 221 992 tun," dodává.

Podle něj je velká většina tiskových papírů v Česku pokrývána dovozem. "Import realizují především velkoobchody papírem, které jistě rády uspokojí jakékoliv požadavky odběratelů a zvýší si prodeje a zisky. Problémem současné doby je spíše to, že ceny všech papírů, kartonů a lepenek, ať grafických tak především obalových, se zvyšují," doplňuje Lešikar.

Termíny se zatím víceméně daří dodržovat dalšímu velkému nakladateli, skupině Albatros Media. "Přestože jsme největším knižním vydavatelem na trhu a tento problém máme násobně vyšší než ostatní vydavatelé, daří se nám naše tituly umístit do tiskáren a získat rozumný termín dodání. Pro naše dodavatele jsme strategický partner, a tak doufáme, že můžeme našim autorům slíbit, že se jejich titul na předvánočním trhu objeví," říká ředitel knižních nakladatelství Albatros Media Petr Baláš.

Není podle něj ale výjimkou situace, kdy má titul s potvrzeným termínem dodání z tiskárny zpoždění týden či dva. Největší problém nastává u knih s pevnou vazbou, kde chybí lepenka na tvrdé desky. To potvrzují také další nakladatelé.

 

Právě se děje

Další zprávy