Český výrobce textilií Pegas mění majitele. Největší akcionář prodá svůj podíl

Leoš Rousek Jaroslav Krejčí, Leoš Rousek
13. 9. 2017 9:58
Společnost R2G Rohan Czech je blíže ovládnutí textilní společnosti Pegas Nonwovens. Největší akcionář se přitom původně stavěl k nabídce na odkup akcií odmítavě. Zda akcie hodlají prodat i další akcionáři, investiční ředitel R2G Rohan Czech neuvedl.
Foto: HN – Matej Slávik

Praha - Firma R2G Rohan Czech je o něco blíže ovládnutí textilky Pegas Nonwovens. Wood Textiles Holdings, největší akcionář firmy, totiž přijal její nabídku na převzetí svého podílu. Wood Textiles Holding drží 29,98 procenta akcií Pegasu. R2G Czech Rohan dosud držela v textilce zhruba desetinu akcií.

"Konzultovali jsme tuto situaci s našimi investory, firmu máme pořád rádi, ale jsou tu globální záležitosti na trhu ohledně valuací a rozhodli jsme se nabídku přijmout," řekl Aktuálně.cz Jan Sýkora, spolumajitel Wood & Company.

Naráží tím na dlouhodobý růst cen akcií na trhu a také na to, že podle analytiků je cena asi o třetinu vyšší než u podobných firem ve stejném odvětví. Cena, kterou nabízí R2G Rohan Czech, činí 1010 korun. S akciemi firmy se obchoduje na pražské burze, úterní zavírací cena byla 1004 korun.

"Dokazuje to, že naše cena je správná," uvedl investiční ředitel R2G Rohan Czech Jakub Dyba. Zároveň odmítl komentovat, zda nabídku přijali i jiní stávající akcionáři Pegas Nonwovens, protože celkové období, kdy se mohou k nabídce vyjádřit, vyprší 25. září.

Mezi další akcionáře Pegasu patří různé investiční fondy, například ty spravované investiční společností NN Investment Partners. Případné převzetí Pegasu by R2G přišlo na přibližně osm miliard korun. Hodnota podílu Wood Textiles Holdings dělá zhruba 2,65 miliardy.

R2G Rohan Czech, vlastněná skupinou podnikatelů, kteří zbohatli z gumárenství a vývoje antivirů, oficiálně zveřejnila podmínky dobrovolné nabídky akcionářům Pegasu na konci srpna. Představenstvo textilky na to tehdy reagovalo tím, že nabídka je přiměřená. Hlavní akcionář se však původně stavěl k plánu R2G Rohan Czech odmítavě.

Pegas je největším středoevropským producentem takzvaných netkaných textilií, které se vyrábějí z plastů. Materiál se používá hlavně v dětských plenách, v plenách pro seniory nebo při výrobě dámských vložek. Textil z Pegasu ale najde využití i ve zdravotnictví, stavebnictví nebo zemědělství.

Firma zaměstnává téměř 600 lidí a provozuje několik výrobních linek, hlavně na předměstí Znojma. Továrnu má i v Egyptě a příští rok chystá výrobu také v Jihoafrické republice. Pegas měl za druhé čtvrtletí tržby 56 milionů eur a rekordní objem výroby.

 

Právě se děje

Další zprávy