Český student vyhrál mistrovství světa v PowerPointu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
8. 8. 2013 20:10
Jiří Houžvička z pražské Smíchovské střední průmyslové školy porazil 40 finalistů.
Windows 8 beta
Windows 8 beta | Foto: Microsoft

Washington/Praha - Český student Jiří Houžvička zvítězil v letošním ročníku světového šampionátu v používání kancelářského nástroje Microsoft PowerPoint. Soutěžní prezentaci na finále ve Washingtonu sestavil nejrychleji a nejpřesněji. Kromě zlaté medaile získal i finanční odměnu ve výši pět tisíc dolarů (96.600 Kč). Informoval o tom server iHNed.cz.

Student pražské Smíchovské střední průmyslové školy přímo v americké metropoli zvítězil nad čtyřicítkou finalistů. Stříbro získala reprezentantka Thajska a bronz soutěžící z Bruneje. Protože jako kvalifikace slouží výsledek dosažený při certifikační zkoušce kdekoli na světě, udává pořadatelská společnost Certiport a server TMCnet.com, že soutěží v zacházení s kancelářským balíkem Office se zúčastnilo 344 000 soutěžících z devadesáti zemí.

V Houžvičkově kategorii bylo přibližně 160 tisíc soutěžících.

Jiný svět dětí: I ty dnešní umí tábořit jako Foglarovi hoši

"Na naší škole je testovací místo. Když jsem si dělal certifikát na zacházení s PowerPointem, tak jsem získal takový počet bodů, že mě potom pozvali do Ameriky na finále," svěřil se devatenáctiletý Čech. Sám je počítačovým odborníkem na volné noze a spravuje například webové stránky, nicméně to pro něj prý žádnou výhodou nebylo. Vynikající prezentaci zvládl hlavně díky kurzům ve škole a také díky tvorbě vlastních prezentací, které si připravuje pro školní výuku.

Svého vítězství si český student cení, může ho totiž posunout někam dál. "V životopise taková zmínka vypadá hodně dobře. Kluk, který soutěž vyhrál před dvěma roky teď pracuje pro Microsoft. To by se mi samozřejmě také líbilo," řekl Houžvička.

 

Právě se děje

Další zprávy