Českou ekonomiku zatím drží výroba aut. Druhá vlna ale srazí i ji, tvrdí analytici

ČTK ČTK
6. 11. 2020 11:00
Průmyslová výroba v Česku zpomalila v září meziroční pokles na 1,5 procenta ze srpnových 5,5 procenta. Ke zlepšení situace přispěl hlavně automobilový průmysl. Meziměsíčně byla průmyslová produkce vyšší o 4,1 procenta. Vyplývá to z dat od Českého statistického úřadu (ČSÚ).
Foto: Škoda Auto

"Průmyslová produkce se v září dostala téměř na úroveň loňského roku. Za příznivými výsledky byl hlavně automobilový průmysl, který se snažil dotáhnout propad z minulých měsíců," uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Iveta Danišová.

Hodnota nových zakázek se v září po sedmi měsících poklesu meziročně zvýšila o 4,8 procenta. "Růst zahraničních zakázek se zvýšil dokonce o víc než sedm procent," dodala Danišová.

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů zaznamenala v září nárůst o 4,9 procenta. O jednu desetinu procentního bodu nižší růst zaznamenali statistici u potravinářů. Produkce pryžových a plastových výrobků stoupla meziročně o čtyři procenta.

Naopak pokles postihl v září výrobu a rozvod elektřiny, plynu a tepla i výrobu strojů. V případě oprav a instalace strojů a zařízení přesáhl meziroční pokles 14 procent.

Průmysl bojuje, viru navzdory

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozorňuje na to, že oživení v dalších důležitých odvětvích není zdaleka tak silné. "Oživení průmyslu je taženo především zahraniční poptávkou, a to hlavně z Německa. Ve 4. čtvrtletí lze vzhledem ke zrychlení druhé pandemické vlny v ČR i v Evropě počítat s přerušením silného oživení výrobní aktivity, ačkoliv indexy podnikatelských nálad vyznívaly i v říjnu poměrně pozitivně," komentuje Novák.

Podobného názoru je také ekonom Michal Brožka z Komerční Banky. "Nárůst indexu nákupních manažerů u nás i v eurozóně, zejména pak v Německu, věští expanzi výroby i pro říjen. S ohledem na tuzemská vládní opatření proti šíření epidemie by ovšem pro říjen pokles výroby nebyl překvapením," dodává.

Hodnota nových zakázek se v září po sedmi měsících poklesu meziročně zvýšila o 4,8 procenta. "Růst zahraničních zakázek se zvýšil dokonce o víc než sedm procent," dodala Danišová. Objednávky od českých zákazníků naproti tomu klesly o 0,9 procenta.

Meziroční propad se mírně zpomalil také ve stavebnictví. V září se reálně meziročně snížila o 8,2 procenta po srpnovém poklesu o 9,7 procenta. Pozemní stavitelství, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů, se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížilo o 8,9 procenta. Inženýrské stavitelství, mezi něž patří hlavně dopravní infrastruktura, meziročně kleslo o 6,7 procenta.

"Kromě výpadků z důvodu epidemie koronaviru ovlivnila meziroční pokles také relativně vysoká základna loňského září," uvedli statistici. Ve srovnání se srpnem byla stavební produkce po vyloučení sezónních vlivů vyšší o 0,6 procenta.

Zahraniční obchod ČR skončil v září v přebytku 34,4 miliardy korun, meziročně tak byl o 14,4 miliardy vyšší. Výsledek kladně ovlivnilo zejména obchodování s auty, především růst jejich vývozu. 

Naopak dovoz klesl o 2,3 procenta na 300 miliard. "Září překvapilo rekordní hodnotou vývozu ve sledovaném měsíci, strana dovozu byla vývozem převýšena dokonce o 34,4 miliardy korun. Stojí za tím mimo jiné i meziroční růst vývozu motorových vozidel a pokles dovozu ropy a zemního plynu," uvedla k tomu ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

 

Právě se děje

Další zprávy