Český průmysl v únoru klesl, dál ho brzdí výroba aut. Stavebnictví se naopak dařilo

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
6. 4. 2022 9:51
Český průmysl přešel v únoru do meziročního poklesu o 0,3 procenta z lednového revidovaného růstu o 1,2 procenta. Stále ho brzdí především výroba aut, jejíž problémy se projevují i v navazujících odvětvích. Stavební výroba předminulý měsíc naopak zrychlila meziroční růst na 18,9 procenta z lednových 6,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

V meziměsíčním srovnání se průmyslová produkce snížila o 2,4 procenta. Meziroční výsledky českého průmyslu se v posledních měsících pohybují na úzké hranici mezi růstem a klesáním. V listopadu rostl o 1,3 procenta, v prosinci klesl o 1,6 procenta, v lednu pak stoupl o 1,2 procenta.

"Průmyslová produkce již několikátý měsíc v řadě v podstatě stagnuje. Ve většině odvětví výroba mírně rostla, v automobilovém průmyslu zůstala v poklesu," uvedl ředitel statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Automobilový průmysl si v únoru proti loňskému roku pohoršil o 9,3 procenta. Potýká se například s přetrvávajícím nedostatkem dílů. "Vliv problémů u výrobců automobilů se v únoru opět projevil i v navazujících odvětvích, například výrobě pryžových a plastových výrobků," sdělila vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová. Produkce pryžových a plastových výrobků klesla o 2,7 procenta.

O téměř sedm procent horší výsledek než loni v únoru vykázala také produkce energií. "Teplé počasí ovlivnilo pokles ve výrobě elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, vysoká srovnávací základna pak ve farmaceutickém průmyslu," dodala Doležalová.

Většina dalších odvětví ale rostla. Například výroba ostatních nekovových minerálních výrobků si polepšila o více než 15 procent. "Produkce se zvýšila jak ve sklářském průmyslu, tak ve výrobě stavebních hmot," podotkli statistici. Dvouciferný růst zaznamenala také třeba výroba nápojů, oděvů či nábytku nebo ostatní zpracovatelský průmysl.

Hodnota nových zakázek vzrostla o 5,6 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 6,1 procenta, tuzemské o 4,9 procenta. "Růst hodnoty nových zakázek v řadě odvětví byl výrazně ovlivněn dynamickým růstem cen," uvedl ČSÚ. V automobilovém průmyslu se ale zakázky meziročně snížily o pět procent.

Počet zaměstnanců v průmyslu se proti loňskému únoru snížil o 0,3 procenta. Jejich průměrná hrubá mzda vzrostla o 5,1 procenta.

Stavební výrobě se dařilo

Stavební výrobě se v únoru na rozdíl od průmyslu dařilo, když zrychlila meziroční růst na 18,9 procenta z lednových 6,4 procenta. Dvouciferným tempem rostla naposledy v březnu 2019. Pozemní stavitelství, což je stavba bytových i nebytových budov, se v únoru meziročně zvýšilo o 16,1 procenta a inženýrské stavitelství, tedy stavby cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, o 30 procent. 

"K výbornému výsledku kromě jiného přispěla nízká srovnávací základna a příznivé počasí. Rychleji rostla produkce na inženýrských stavbách a tahounem byly větší firmy," uvedl Matějka.

Stavební úřady vydaly v únoru meziročně o 12,4 procenta víc stavebních povolení, bylo jich 6903. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 39,8 miliardy korun, oproti loňskému únoru vzrostla zhruba o pětinu.

Počet zahájených bytů meziročně vzrostl o 26,1 procenta na 3691 bytů, počet dokončených bytů klesl o 13,1 procenta na 2265 bytů. "Zatímco rodinné domy byly na loňské úrovni a pokles z předchozích měsíců se zastavil, v bytových domech se bytů dokončilo velmi málo a jejich počet meziročně klesl o téměř třetinu," podotkla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby Petra Cuřínová.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se v únoru meziročně zvýšil o 1,6 procenta, jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 7,8 procenta.

Horší výsledek pro zahraniční obchod

ČSÚ ve středu zveřejnil také statistiky o zahraničním obchodě, v únoru skončil se schodkem 4,4 miliardy korun, což byl o 25,7 miliardy korun horší výsledek než ve stejném měsíci před rokem. Hůře se dařilo hlavně vývozu motorových vozidel. 

"Zahraniční obchod v únoru skončil v deficitu 4,4 miliardy koruny. V minulých letech přitom platilo, že druhý kalendářní měsíc roku býval většinou ve znamení kladné obchodní bilance," sdělil vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička. Loni v únoru vykázal zahraniční obchod Česka přebytek 21,3 miliardy korun a předloni 19,7 miliardy korun.

Letošní únorovou bilanci nepříznivě ovlivnilo především meziroční snížení přebytku obchodu s motorovými vozidly o 8,8 miliardy korun, způsobené poklesem vývozu o 8,5 miliardy koruny. "Meziročně horší údaje pozorujeme už osmý měsíc v řadě," upozornil Konvička.

 

Právě se děje

Další zprávy