Český průmysl v březnu zpomalil, držela jej hlavně výroba aut

ČTK ČTK
9. 5. 2016 10:02
Průmysl v březnu meziročně rostl o 0,6 procenta, což je podstatně méně než o měsíc dříve. K alespoň mírnému růstu přispěla hlavně výroba aut, kde přibývalo zakázek. Stavebnictví meziročně dál zpomalovalo a tento pokles se ve srovnání s únorem ještě prohloubil.
Průmysl. Ilustrační foto
Průmysl. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Průmyslová výroba v České republice v březnu zpomalila meziroční růst z únorových 5,6 procenta na 0,6 procenta. Proti samotnému únoru očištěná průmyslová produkce vzrostla o 1,4 procenta, nových zakázek ale meziročně ubylo, uvedl v pondělí Český statistický úřad.

Odebírejte zprávy Aktuálně.cz přes aplikaci WhatsApp
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Odebírejte zprávy Aktuálně.cz přes aplikaci WhatsApp

Nepoužíváte WhatsApp? Zjistěte více >>

K letošnímu březnovému růstu průmyslu opět přispěla hlavně výroba aut, pomohla i oblast tisku, rozmnožování nahraných nosičů a také produkce dalších dopravních prostředků. Výroba klesla v chemickém průmyslu a hutnictví.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích v březnu meziročně klesla o 1,4 procenta. Nové zakázky vzrostly pouze v automobilovém průmyslu. Tržby z průmyslové činnosti meziročně klesly o 1,6 procenta.
V průmyslových podnicích s padesáti a více zaměstnanci v březnu přibylo 3,5 procenta pracovníků. Jejich průměrná hrubá mzda se zvýšila o 5,1 procenta na 29 891 korun

Pokles ve stavebnictví se prohloubil

Stavebnictví zaznamenalo v březnu pokles o 12,5 procenta. Podobně jako v případě průmyslu se situace ve srovnání s únorem zhoršila – tehdy stavebnictví klesalo "jen" o 2,3 procenta.

Klesla produkce pozemních i inženýrských staveb. Ubylo také zahájených i dokončených bytů.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů meziroční pokles činil 11,4 procenta. Počet vydaných stavebních povolení meziročně stoupl o 2,3 procenta, stavební úřady jich vydaly 6374. Orientační hodnota těchto staveb se ale oproti loňsku propadla o 21,6 procenta na 18,1 miliardy korun.

Studium techniky si vybere přibližně 20 procent žáků všech středních škol. Stát proto příští rok investuje 200 milionů korun do zvýšení reputace technických oborů a práce ve výrobních firmách. | Video: Kateřina Adamcová
 

Právě se děje

Další zprávy