Český průmysl táhnou opět auta

Milan Duda, ČTK
11. 1. 2006 14:40
Praha/Bratislava - Výroba aut? Stále motor českého průmyslu. Potvrdila to i prosincová čísla, která ukazují, že tempo růstu celé průmyslové výroby zrychlilo na 7,2 procent. Auta na tom mají podstatnou zásluhu.

Produkce dopravních prostředků totiž stoupla o 28 procent. O více než deset procent vzrostla i výroba základních, hutních a kovodělných výrobků. Naopak klesla produkce podniků zabývajících se výrobou a rozvodem elektřiny, plynu a vody. S nižší výrobou se opět potýkaly i textilky.

ČTĚTE: Česko loni vyrobilo přes 600 tisíc aut

S růstem průmyslu rostl i počet jeho zaměstnanců. V listopadu zaměstnávaly průmyslové podniky o 2,1 tisíc osob více než ve stejném období předchozího roku a zaplatily jim v průměru 21 457 korun za měsíc. Průměrná hodinová mzda dosáhla téměř 146 korun.

Foto: ČSÚ

Hyundai zrychlí ekonomiku

Listopadové výsledky českého průmyslu nejsou pro odborníky překvapením a tradičně je hodnotí jako pozitivní. Podle analytika České spořitelny Davida Navrátila v budoucnu výrazně ovlivní tento ukazatel a potažmo i celé HDP také brzké rozhodnutí o výstavbě továrny Hyundai v Česku: "Nejprve očekáváme negativní dopady na HDP, jelikož bude zpočátku nutný dovoz strojů a investičních celků z Koreje. Po rozjetí výroby naopak očekáváme pozitivní přírůstek k HDP ve výši  1 až 1,5 procenta," vysvětlil Navrátil s tím, že tento přírůstek bude o něco vyšší, než u kolínské továrny TPCA. Hyundai má totiž podobně jako TPCA vyrábět cca 300 tisíc vozů ročně, bude se však jednat o dražší typy aut.

Po spuštění výroby v Hyundai v roce 2008, kdy již výroba TPCA pojede naplno a své kapacity by měla zvýšit také Škoda Auto, by měla výroba aut vzrůst o 15 procent, o rok později o dalších 20 procent. Již v tomto roce by rostoucí výroba aut měla pozitivně ovlivnit také vývoj obchodní bilance České republiky. Z loňských 45 miliard by se podle Navrátila měla zvýšit až na 90 miliard korun.

ČTĚTE: Český "Ježíšek" odlétá za Hyundai

Průmysl rostl i na Slovensku

Podobně jako v Česku zrychlil v listopadu tempo růstu na 5,7 procenta také slovenský průmysl. V říjnu rostl tempem 4,5 procenta. Oproti Česku však na Slovensku výroba aut růst průmyslu zbrzdila, když v listopadu poklesla o 9,7 procenta. Prudce se naopak zvýšila produkce strojů a zařízení - o 15,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy