Českému průmyslu se daří, roste rychleji než německý

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
7. 5. 2015 9:40
Průmysl má za sebou velmi podařené první čtvrtletí roku. Růst nových zakázek o desetinu slibuje další dobré výsledky.
Automobilky táhnou růst průmyslu i celé ekonomiky.
Automobilky táhnou růst průmyslu i celé ekonomiky. | Foto: Jiří Koťátko

Praha – Český průmysl v první čtvrtině letošního roku rychle rostl. Jeho produkce se meziročně zvýšila o 4,6 procenta a nové zakázky vzrostly o 7,9 procenta.

Průmysl hlásil růst za všechny tři měsíce, v samotném březnu jeho produkce meziročně vzrostla o 6,2 procenta a o 3,5 procenta po očištění od sezónních vlivů. Hodnota nových zakázek v březnu vzrostla o dokonce desetinu (10,2 %).

Oproti únoru březnová produkce mírně klesla o 0,3 procenta, o celý procentní bod klesl i meziroční růst produkce, když v únoru rostla meziročně o 4,5 procenta. Ukazují to údaje Českého statistického úřadu.

"Z pohledu odhadů trhu nejde o překvapení a významnější reakce koruny by se dostavit neměla. Současně si nemyslíme, že by březnový pokles signalizoval změnu rostoucího trendu českého průmyslu," říká Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank.

"Podle očekávání se průmyslu i v březnu velmi dobře dařilo. A nové zakázky slibují solidní růst tohoto odvětví a vyšší zaměstnanost i v dalších měsících," dodává pozitivnější pohled Petr Dufek, analytik ČSOB.

Automobilky míří za rekordem

Automobilový průmysl rostl v březnu meziročně o 8,5 procenta. "Expanze automobilek pokračuje už více než dva roky a zatím se nezdá, že by měla končit. Evropský automobilový trh je na vzestupu a ochota nakupovat nová auta rovněž. Když k tomu připočteme inovační politiku tuzemských výrobců, má automobilový průmysl i letos našlápnuto k dalšímu historickému rekordu," říká Dufek.

Březnovým skokanem byla výroba pryže a plastu, kde došlo k nárůstu o 14,6 procenta. Naopak výrazný pokles produkce o 13,1 procenta statistici evidují v odvětví těžba a dobývání.

Pozitivní vývoj do dalších měsíců slibují nové zakázky, které se zvýšily o více než deset procent. "I zde hraje hlavní roli poptávka po nových automobilech doprovázená zvýšeným zájmem o elektroniku a strojírenské výrobky. Proto předpokládáme, že i ekonomický růst se bude v dalších čtvrtletích opírat především o průmysl, a to především ten automobilový," říká Dufek.

Klesá nezaměstnanost

Dobré výsledky průmyslu se odrážejí i na klesající nezaměstnanosti. Ta v březnu podle údajů ministerstva práce klesla na 7,2 procenta z předchozích 7,5 procenta a ještě před rokem dosahovala až na 8,3 procenta. "Zaměstnanost v průmyslových firmách se neustále zvyšuje, nicméně mzdové tlaky zůstávají velmi umírněné," dodává Dufek.

Výsledky tuzemského průmyslu jsou podle něj z pohledu růstu nesrovnatelné s výkonem tohoto odvětví v nejsilnějších zemích EU. "Výkon roste rychleji než dokonce v Německu a se stagnujícím průmyslem v Itálii nebo Francii je absolutně v kontrastu," říká. Německý průmysl rostl v prvních dvou měsících roku 2015 o 0,1 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy