Český Philip Morris zvýšil zisk o čtvrtinu na 1,3 miliardy

Petr Kain
19. 8. 2015 8:56
Firma těžila především ze zvyšujících se cen cigaret v Česku a na Slovensku, k lepšímu výsledku jí pomohly i nižší provozní náklady.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Kutná Hora - Tabákové společnosti Philip Morris ČR vzrostl v pololetí čistý zisk meziročně o více než čtvrtinu na 1,3 miliardy korun. Firma těžila především ze zvyšujících se cen cigaret v Česku a na Slovensku a k lepšímu výsledku jí pomohly i nižší provozní náklady.

Tržby Philip Morris ČR pak za prvních šest měsíců roku klesly o pětinu na 5,1 miliardy. Tento pokles byl způsoben především změnou provozního modelu. Firma od letošního roku již nenakupuje potřebný materiál na výrobu cigaret ani jej neprodává.

V rámci koncernu se ze smluvního výrobce stala "pouze" poskytovatelem výrobních služeb. Tržby za poskytnutí výrobních služeb jsou obecně znatelně nižší než tržby z prodeje na export.

Podle společnosti celkový trh cigaret v Česku letos vzrostl meziročně zhruba o půl procenta na 9,5 miliardy kusů cigaret. A to především v důsledku zlepšující se ekonomické situace. Tržní podíl společnosti v Česku pak podle maloobchodního průzkumu agentury Nielsen Company (Europe) klesl v prvním pololetí meziročně o 0,6 procentního bodu na 46,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy