Nad Českem v červenci prolétlo rekordních 90 tisíc letadel, hlásí dispečeři

ČTK ČTK
14. 8. 2017 12:05
Meziročně letů nad Českem v červenci přibylo o 2,75 procenta na 90 005, šlo tak o nejsilnější měsíc v historii. Nejsilnějším dnem letošního července se přitom stala neděle 16. července, kdy český vzdušný prostor využilo 3168 letů. Za prvních sedm měsíců tuzemští dispečeři nad Česku navigovali celkem 490 000 letů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Letečtí dispečeři hlásí nejsilnější měsíc v historii. Letos v červenci poprvé nad Českem během jediného měsíce prolétlo více než 90 000 letadel. Meziročně jich přibylo o 2,75 procenta na 90 005. V tiskové zprávě to dnes uvedlo Řízení letového provozu (ŘLP). Za prvních sedm měsíců tuzemští dispečeři nad ČR navigovali 490 000 letů.

"Červenec bývá tradičně nejsilnějším měsícem, v srpnu a září už dispečeři očekávají pokles počtu letů," řekl mluvčí ŘLP Richard Klíma. Nejsilnějším dnem letošního července se stala neděle 16. července, kdy český vzdušný prostor využilo 3168 letů, uvedlo ŘLP. Při předpokládaných 150 osobách průměrné kapacity jednoho letounu tak ve vzdušném prostoru České republiky cestovalo více než 475 000 pasažérů.

Za celý loňský rok vzdušný prostor nad Českem využilo téměř 837 000 letadel, což meziročně představuje sedmiprocentní nárůst počtu letů. Letošní rok zatím za prvních sedm měsíců ukazuje zpomalení růstu na 2,5 procenta. Největšími zákazníky českého ŘLP byly tradičně německá Lufthansa před společnostmi Emirates a Turkish Airlines.

Růst intenzity leteckého provozu se rovněž odráží v ziskovosti leteckých dispečerů. Státnímu podniku ŘLP vloni vzrostl hrubý zisk meziročně o více než 70 milionů korun na 479,6 milionu korun při rekordních tržbách, které překročily čtyři miliardy korun.

"Například pro Airbus A380, který váží pět set tun a je největším dopravním letadlem, vyjde přelet Česka od západu k východu na necelých 20 000 korun," řekl již dříve ČTK mluvčí ŘLP Richard Klíma. Letadlo přitom proletí trasu dlouhou zhruba 400 kilometrů.

Státní podnik Řízení letového provozu České republiky vznikl v lednu 1995. Poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru nad Českem a na letištích Praha - Ruzyně, Brno - Tuřany, Ostrava - Mošnov a Karlovy Vary. Sto milionů korun ze zisku společnosti pravidelně směřuje do rozpočtu ministerstva dopravy. Část těchto peněz pak slouží na financování výcviku armádních dispečerů.

Na letecký provoz v Česku dohlíží zhruba 230 dispečerů. Jejich počet je dlouhodobě stabilní.

 

Právě se děje

Další zprávy