Kellner nezemřel při pádu vrtulníku, ale až během čekání na pomoc. Ta nepřicházela

Petr Kellner
...
Zde na snímku z roku 2016 je Kellner (uprostřed) zachycen na zápase hokejové extraligy v Liberci spolu s někdejším předsedou Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou (vlevo) a majitelem hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Petrem Syrovátkem.
Nejbohatší Čech Petr Kellner, který se narodil 20. května 1964 v České Lípě, se na veřejnosti objevoval jen velmi zřídka a s médii téměř nekomunikoval. Tento a následující snímek pochází z roku 2020.
Do světa "velkých peněz" se absolvent pražské Vysoké školy ekonomické Kellner probojoval díky úspěchu čtyř privatizačních fondů spadajících pod Správu prvního privatizačního fondu a. s. (Správa PPF). Tu založil spolu se dvěma společníky. Peníze na "rozjezd" mu půjčil teplický sklářský holding Sklo Union vedený Štěpánem Popovičem.
Foto: Výroční zpráva PPF
Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 4. 4. 2022 10:20
Český miliardář Petr Kellner zřejmě přežil loňskou havárii vrtulníku na Aljašce, zemřel však při mnohahodinovém čekání na záchranu, pravděpodobně vlivem zranění a nízkých teplot. Uvádí to nové soudní dokumenty, na které upozornil zpravodajský portál Anchorage Daily News.

Miliardář a zakladatel skupiny PPF Petr Kellner a jeho průvodce Gregory Harms podle původních informací tragicky zahynuli při pádu vrtulníku na Aljašce. Stroj loni v březnu narazil do ledovce, jediným přeživším nehody byl snowboardista David Horváth. Při nehodě zahynuli další tři lidé.

Podle zprávy federálního soudu v aljašském Anchorage ale Kellner s Harmsem samotný pád přežili. Zemřeli až během mnohahodinového čekání na pomoc. Informoval o tom server Anchorage Daily News s odkazem na vyšetřovatele.

Výsledek práce vyšetřovatelů je v souladu s informacemi Aktuálně.cz, které se však nepodařilo dosud ověřit. Podle nich Kellner podlehl ve vraku helikoptéry nízkým teplotám, které v oblasti ve večerních hodinách panovaly. Horvátha naopak před umrznutím ochránila bagáž, kterou byl během pádu stroje zavalen. Záchranáři ho nalezli sedět ve své sedačce, teplota byla - 10 stupňů Celsia.

Z dřívějších informací vyplynulo, že vrtulník před pádem po několik minut pomalu manévroval těsně nad vrcholem horského hřebene. Šestičlenná skupina se věnovala heliskiingu, což je extrémní sport, při němž jsou jezdci na lyžích nebo snowboardu vysazováni z vrtulníku do volného terénu.

Server Anchorage Daily News dále uvádí, že Harms taktéž původně přežil, ale "utrpěl těžká a nakonec smrtelná zranění". Dokumenty soudu neříkají, jak dlouho Kellner nebo Harms žili, co způsobilo jejich smrt, ani neposkytují důkazy, že by mohli přežít, kdyby záchranné akce začaly dříve.

Z dosud neznámých důvodů totiž nikdo bezprostředně nevěděl, že helikoptéra havarovala. Tamní Záchranné koordinační centrum, které je odpovědné za vysílání elitních záchranářů na horské mise, dostalo oznámení o zpožděném vrtulníku více než dvě a půl hodiny po havárii. 

Horváth, kterého z vraku dostali záchranáři asi až šest hodin po nehodě, nyní žaluje firmu Soloy Helicopters, která vrtulník provozovala. Tvrdí, že společnost reagovala na havárii příliš pozdě.

Horváthova americká právnička Tracey Knutsonová v žalobě popisuje, čím si musel český snowboardista a Kellnerův fotograf projít. "Byl uvězněný v pomačkané helikoptéře, která byla plná sněhu, leteckého paliva a krve," stojí v dokumentu.

Horváth utrpěl při nehodě zlomeniny žeber a vymknutí obou kolen, která si vyžádala okamžitou operaci. Kvůli mrazové nekróze mu museli lékaři amputovat několik prstů na pravé a všechny na levé ruce. V žalobě právnička také upozornila na utrpěné trauma, kdy Horváth "viděl okamžitou smrt dvou svých spolucestujících a pilota a poté smrt dalších dvou přátel během čekání na záchranu".

Havarovaný vrtulník, v němž se nacházel Kellner a dalších pět lidí.
Havarovaný vrtulník, v němž se nacházel Kellner a dalších pět lidí. | Foto: Reuters

Na společnost Soloy Helicopters míří také další žaloba podaná jménem partnerky horského vůdce Harmse a jeho dítěte, která tvrdí, že pilot helikoptéry neměl na podobné lety dostatečné zkušenosti a provozní firma neměla patřičný dohled nad svým strojem a příliš pozdě upozornila na jeho zmizení. 

Firma Soloy Helicopters v prohlášení uvedla, že nemůže komentovat probíhající soudní spory. Horváthovu žalobu se však podle sdělení snaží vyřídit mimosoudním vyrovnáním, jehož detaily nechtěla komentovat.

"Jsem Petr Kellner, podnikatel a táta." PPF zveřejnila zpověď tragicky zesnulého šéfa. | Video: Twitter/ Vladimír Mlynář
 

Právě se děje

Další zprávy