Český internet a velké nadace se spojily, budou pomáhat

Petr Jemelka Petr Jemelka
21. 3. 2011 18:43
Organizace Člověk v tísni a Konto bariéry spustily internetovou charitativní aukci
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Organizace Člověk v tísni a Konto bariéry v pondělí spustily internetovou charitativní sbírku Český internet pomáhá.

Jejím prostřednictvím mohou uživatelé internetu přispět libovolnou částkou čtyřiadvacetiletému Kryštofovi na speciální vozík, dvanáctiletému Lukáškovi na rehabilitační přístroj Motomed, podpořit vzdělávání v Etiopii nebo přispět na zdravotní péči o znásilněné ženy v Kongu.

"Projekt Český internet pomáhá je hned v několika ohledech jedinečný. Dává příležitost zapomenout na každodenní konkurenční boj a naopak vybízí ke spolupráci s cílem pomoci tam, kde je to skutečně potřeba," vysvětlila ředitelka Konta bariéry Božena Jirků a dodala, že k podobnému spojení sil neziskových organizací u nás došlo vůbec poprvé.

Vzhledem k masivnímu nárůstu počtu uživatelů internetu a oblibě sociálních sítí, je tato platforma pro organizátory charitativních akcí stále významnější médiem.

"Internet je zejména v zahraničí pro charitativní účely velmi využívanou platformou a některé prospěšné projekty jsou financovány výhradně online. Věřím, že tento projekt bude nejen mimořádně úspěšný, ale zároveň i první vlaštovkou a inspirací pro podobné akce do budoucna", uvedl Tomáš Jindříšek, ředitel agentury OgilvyInteractive, která projekt zajistila produkčně.

Přispívat je možné bankovním převodem, platební kartou nebo dárcovskou textovou zprávou. Bližší informace na webu projektu.

Komu lze pomoci

Charitativní sbírka Český internet pomáhá, v podstatě zastřešuje čtyři sbírky. První byla vypsána na čtyřiadvacetiletého studenta Kryštofa Peteleho, který je krátce po úrazu a lidé mu mohou pomoci s počátečními náklady na nový start do života a především na pořízení vlastního kvalitního vozíku, díky kterému bude Kryštof relativně samostatný.

Projekt zašťiťuje čtyři sbírky
Projekt zašťiťuje čtyři sbírky | Foto: internetpomaha.cz

Pomoc potřebuje také dvanáctiletý Lukáš Benda. Narodil se jako zdravé dítě, ale v šesti mu bylo diagnostikováno ojedinělé svalové onemocnění. Lukáš nemůže chodit a jeho celková schopnost pohybu je značně omezená.

Postižené jsou bohužel i mimické svaly, tedy také schopnost mluvit. Mozek mu ale funguje jako jeho vrstevníkům, takže může navštěvovat základní školu v Terezíně, kde je mu přizpůsobena výuka.

V dohledné době ho kvůli nedostatku pohybu zřejmě čeká operace kyčlí. Vhodnou alternativou by pro Lukáška bylo cvičení na přístroji Motomed, který by nejen zlepšoval jeho fyzický stav do budoucna, ale mohl by dokonce odvrátit i tuto operaci. Motomoed protahuje dolní i horní končetiny, prokrvuje je a to přesně malý Lukáš potřebuje. Tento přístroj stojí ale téměř 120 tisíc korun. Proto se Lukášova rodina obrátila s prosbou o pomoc na internetovou komunitu.

Foto: Roman Gazdík

Vzdělání v Etiopii

V Etiopii je obecně škol málo, a tak se základního vzdělání dostane jen zhruba polovině dětí. Ostatní místo výuky pomáhají rodičům na poli, nosí vodu nebo se starají o domácnost. Příspěvky dárců budou použity na pomoc dětem v Etiopii, které mají zájem o vzdělání, ale v jejich blízkosti žádná škola není.

Pomoc znásilněným ženám

Příběhy kongských žen, které byly znásilněny jsou si velmi podobné a z našeho pohledu až nepředstavitelné. Rebelové, kteří napadnou vesnici, unesou ženy a dívky do svých táborů v džungli. Drží je v zajetí jako sexuální otrokyně nebo jako náhradní manželky. Velká část z nich otěhotní a přivede na svět děti.

Ženy z uprchlického tábora Kitchanga na východě Demokratické republiky Kongo při setkání s Margot Wallströmovou.
Ženy z uprchlického tábora Kitchanga na východě Demokratické republiky Kongo při setkání s Margot Wallströmovou. | Foto: Reuters

Když se pak ženám podaří ze zajetí uprchnout a vrátí se zpět do své vesnice, jsou zde často zavrženy svou rodinou. Společně s nechtěnými dětmi hledají pomoc u nevládních organizací.

Vybrané prostředky budou využity na zdravotnickou péči pro znásilněné ženy, zlepšení vybavení vesnických porodnic, psychosociální pomoc a další projekty Člověka v tísni v Kongu, mezi které patří i pomoc ženám při zajištění obživy pro ně a jejich děti.

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy