Český export loni dosáhl rekordních čtyř bilionů korun

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 2. 2017 10:55
Export tuzemských firem dosáhl loni rekordních 3,97 bilionu korun, což je meziročně o 2,3 procenta více. Dovoz se v přeshraničním pojetí snížil o 0,2 procenta. Závislost české ekonomiky na exportu do zemí Evropské unie loni dál mírně rostla, mířilo tam 83,6 procenta tuzemského vývozu. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Hlavním obchodním partnerem ČR zůstalo Německo s podílem 32 procent na celkovém vývozu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha – Export tuzemských firem dosáhl loni rekordních 3,97 bilionu korun, což je meziročně o 2,3 procenta více. Dovoz se v přeshraničním pojetí snížil o 0,2 procenta. Závislost české ekonomiky na exportu do zemí Evropské unie loni dál mírně rostla, mířilo tam 83,6 procenta tuzemského vývozu. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Export do Německa stoupl o tři procenta, do Rakouska o 6,4 procenta. Do Francie se vyvezlo o 3,9 procenta zboží víc. Naopak vývoz do Ruska klesl o zhruba pět procent a na Slovensko o 4,2 procenta.

Hlavním obchodním partnerem ČR zůstalo Německo s podílem 32 procent na celkovém vývozu. Hodnota exportu tam dosáhla 1,29 bilionu korun. Na Slovensko se vyvezlo zboží za 333 miliard korun.

"Rekordnímu výsledku exportu kromě faktorů jako je schopnost našich firem udržet si pozice na zahraničních trzích částečně nahrává na jedné straně na jedné straně umělé oslabená koruna a na straně druhé i proaktivní politika vlády v oblasti ekonomické diplomacie," uvedl analytik Svazu průmyslu Václav Franče.

Podle Hospodářské komory je nadále hlavním problémem tuzemského exportu orientace na země EU. "Je pravda, že čeští dodavatelé jsou stále úspěšnější v EU i díky kvalitě a ceně. Uvidíme, jaký vliv bude mít v budoucnu narovnání kurzu eura. Export totiž může ztratit nejen na kurzovém rozdílu, ale i na objemu v jednotkách, protože s narovnáním kurzu se české výrobky pro zahraniční odběratele zdraží," dodala analytička Hospodářské komory Karina Kubelková.

Rekordní export byl dosažen v tzv. přeshraničním pojetí zahraničního obchodu, které vypovídá o fyzickém pohybu zboží přes hranice bez ohledu na to, zda se uskuteční obchod mezi českými a zahraničními subjekty. Tyto údaje jsou mezinárodně srovnatelné a mohou sloužit jako indikátor vývoje hodnoty obchodu.

Naproti tomu národní pojetí zahraničního obchodu vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu ČR. Sleduje skutečný obchod mezi českými a zahraničními subjekty.

 

Právě se děje

Další zprávy